Najnovije

ZOVU JE PLUTAJUĆI ČERNOBILJ: Panika zbog ruske nuklearke na pučini! Ima li razloga za brigu? (FOTO/ VIDEO)

Brod "Akademik Lomonosov", prva ruska plutajuća nuklearna elektrana (FNPP) je u subotu započeo svoje prvo putovanje iz Sankt Petersburga u Murmansk.

Akademik Lomonosov (Foto: RIA)

Elektrana će nabaviti svoje nuklearno gorivo i tada će otići na daleki istok Rusije. Očekuje se da će "Akademik Lomonosov" biti pušten u rad 2019. godine na Arktiku, na obali Čukotke kod luke Pevek.
Prvo putovanje masivne instalacije privuklo je veliku pažnju medija koja se fokusirala na potencijalne opasnosti. Mediji su citirali različite ekološke organizacije, prvenstveno "Grinpisa", koji su odmah nazvali FNPP "nuklearnim Titanikom" i "plutajućim Černobiljem".
"Nuklearni reaktori koji se bore oko Arktičkog okeana predstavljaju šokantno očiglednu pretnju za krhko okruženje, koje je već pod velikim pritiskom od klimatskih promena", rekao je ekspert Grinpisa Jan Haverkamp u izjavi koju su naveli brojni mediji.
Međutim, proizvođači kažu da razloga za panku nema.

"FNPP je dizajniran sa velikim stepenom sigurnosti koja prevazilazi sve moguće pretnje i čini nuklearne reaktore nepobedivm za cunamije i druge prirodne katastrofe. Pored toga, nuklearni procesi na plovnom agregatu ispunjavaju sve zaheve Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i ne predstavljaju pretnju okolini", navodi se u saopštenju proizvođača broda.

 
FNPP ima dva reaktora KLT-40S, sposobnih za proizvodnju do 70 megavata struje i 50 gigakalorija na sat toplotne energije. Jedna jedinica može proizvesti dovoljno energije i toplote kako bi zadovoljila zahteve grada sa 100.000 stanovnika.
Radni vek FNPP-a je 40 godina, a može se produžiti do 50 godina. 
U bazi 47. brigade SAA u Hami noćas je došlo do velike eksplozije, sumnja se na izraelski napad. Više o tome čitajte
OVDE.
Izvor: RT, Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA