Najnovije

HITLEROVIM STOPAMA: Šta hoće Merkel od Srbije?

Merklelova baš juče, na Veliki Petak, i na 6. april, pozvala Vučića u radnu posetu, što je za političku javnost bilo iznenađenje, jer predsjednik Srbije je bio u zvaničnoj posjeti Berlinu nedavno – 27. februara.

Vučić i Merkel (Pravda/Sinhua)

Piše: Donko Rakočević

Da li je to grize savest što su Nemci na jučerašnji dan pre 77 godina sravnili Beograd sa zemljom, ili nastavlja Hitlerovu politiku, ali mirnim, sofisticiranim sredstvima?

Očigledno je nešto zaboravila da kaže Vučiću pre mesec i po dana. Ili, da u četiri oka proveri šta je to dogovorio sa Amerikancima i Tačijem na nedavnim privatnim večerama.

Ne sumnjam da će uslediti dodatni pritisak da Srbija dozvoli prijem Kosova u Ujedinjene nacije, a možda će mu ponešto reći i o sledećem zadatku – kako da se polako izvlači iz Putinovog zagrljaja.

Da Merkelova ne bi brinula do sledećeg petka, za kada je zakazan susret, danas se oglasila Brnabićka, decidno saopštivši da ako Srbija bude morala da bira: EU ili Rusija, da se neće ni trenutka dvouimiti. Nismo ni sumnjali…

E, sad, suštinski nema razlike između onoga što je Hitler od srpskog naroda tražio 1941. godine i ovoga što Merkelova traži danas. I Hitler nam je prvo oteo Kosovo: već 7. aprila 1941. godine na Kosovo je stiglo preko hiljadu njemačkih inženjera čiji je zadatak bio da munjevito organizuju odvoz rudnog bogatstva, pa su već početkom juna krenuli teretni vozovi ka NJemačkoj, i tako danonoćno do kraja rata.

A tražio je Hitler i da mu ne pravimo smetnje na putu ka krajnjem cilju – Rusiji. Ali ga nismo poslušali, pa smo grdno platili.

Samo u Beogradu 6. aprila 1941. godine poginulo je 2.274 ljudi, mada neke procene govore da je žrtava bilo nekoliko puta više. Porušeno je 627 zgrada, veoma oštećeno 1.601, delimično oštećeno 6.829. Najznačajniji spomenik kulture, Narodna biblioteka uništena je – izgorelo je oko pola miliona vrednih knjiga, od toga 1300 srednjovekovnih i 1700 unikatnih orijentalnih rukopisa, kompletna kartografska i grafička zbirka, kao i primerci iz lične biblioteke Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića, Stevana Sremca…

E, da, umalo zaboravih, Nemci tokom Drugog svetskog rata nisu zaboravili nijedan Vaksrs da bombarduju Beograd, a bogami ni 1999. godine, i da čestitaju (na mnogim bombama je pisalo SREĆAN USKRS), isto kao i Englezi i Amerikanci kada su 1943. i 1944. godine bombardovali brojne gradove Srbije i Crne Gore, pa i Podgoricu, Nikšić, Cetinje…

Neće ove godine, ne bojte se, drugačija su danas sredstva prinude, a i ne uništava im se jeftina radna snaga i fabrike koje će pokupovati, ako već nisu. Iako bi Vučić da nas ubedi da bi opet padale bombe po našim glavama da nema njega i njegove mudre politike. Da ne bi ražestio NJemce, preko noći je zavolio i protestantsku etiku.

Zato, građani Srbije, radujte se još sutra, jer iduće godine ko zna – možda umesto Novog zaveta budete poštovali knjige Maksa Vebera. Pročitajte OVDE šta je haško tužilaštvo poručilo Srbiji u vezi sa optužnicom protiv dvoje radikala.

Izvor: Sedmica

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA