Najnovije

Nakon posete Vesa Mičela Beograd više ne reaguje na formiranje "Vojske Kosova"

Osam dana nakon isteka roka kosovsko ministarstvo bezbednosnih snaga je vladi poslalo Nacrt zakona o trasformaciji tih snaga u vojsku, nakon čega će taj dokument u formi predloga biti dostavljen parlamentu, piše prištinski Zeri.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Ministarstvo KBS potvrdilo je da je Nacrt zakona poslat vladi 8. maja, uvereno da će političke partije glasati za ovu transformaciju.

„Nakon dobijanja finansijskog izveštaja o budžetskim troškovima iz Ministarstva finansija i saglasnosti od Ministarstva za evropske integracije da je tekst u skladu sa zakonodavstvom EU, nacrt zakona o transformaciji KBS je 8. maja poslat vladi“, rekao je Ibrahim Šalja, portparol ovog ministarstva.

Sa druge strane, tzv. kosovska vlada kaže da traži konsenzus o ovom pitanju, koje se po njima mora izvršiti u koordinaciji sa strateškim partnerima Prištine.

Podsećamo da su Sjedinjene Američke Države pružile punu podršku formiranju “Vojske Kosova”, što je bila jedna od poruka pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela upućena prištinskoj i srpskoj javnosti.

- Amerika je blisko podržala transformaciju KSB-a i to na svim nivoima. U Beogradu znaju američku poziciju o ovom pitanju - rekao je Mičel pre dva dana u Prištini.

U Beogradu je ponavio istu stvar.

- Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe. Niko nema pravo veta na to - rekao je Mičel nakon sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Očigledno je ovaj američki pritisak iz marta meseca, prilikom posete Vesa Mičela Beogradu, urodio plodom, jer se vlasti u Beogradu od tada ne oglašavaju povodom osnivanja “Kosovske vojske”.

Miloš Ković upozorio Vučića: Zna se kako prolaze države koje pokažu slabost! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Gostovanje dr Dejana Mirovića u emisiji “RasPravda”: Vučićeva nemoguća misija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA