Najnovije

BLIŽI SE KRAJ AMERIČKOM DOLARU? Kineski profesor: Dešava se ustanak, svetski poredak se menja

Kineski profesor Ven Vang u autorskom članku za list "Saut Čajna morning post" tvrdi da se dešava ustanak u odbacivanju zapadnog svetskog poretka.

Foto: pixabay. com

Protekla godina bila je godina "devesternizacije" jer sve više država – od Kine do Latinske Amerike i zemalja članica Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) – "tiho, ali odlučno odbacuje zapadni svetski poredak", navodi Ven Vang.

"Reč je o neviđenom ustanku nezapadnih zemalja protiv poretka koji je uspostavio Zapad u potrazi za nezavisnijim položajem", piše kineski profesor.
Istovremeno ističe da „nezapadni svet predstavlja sliku koja nije ranije viđena“.

"Odgovor tih zemalja na zapadnu hegemoniju ne leži nužno u konfrontaciji, sukobu ili insistiranju na proverama i ravnotežama. Umesto toga, one se jednostavno oslobađaju zapadne kontrole, sve više stavljajući u prvi plan svoje nacionalne interese", ocenjuje Van Veng.

Po njegovim rečima, glavni zahtevi tih zemalja su demokratičniji oblik međunarodne politike i međusobno poštovanje.

"Grade se ravnopravniji politički odnosi između Zapada i ostatka sveta i to će biti važna crta svetske politike u trećoj deceniji 21. veka. U 2023. godini neće biti lako, ali pokret devesternizacije je nepovratan i samo će se razvijati", zaključuje profesor.

Ti procesi se, precizira on, protežu i na sve veću „dedolarizaciju“ svetske trgovine kako se zemlje udaljavaju od američkog dolara, kao i na „deamerikanizaciju“ tehnologije.

Bivši general NATO-a predviđa prekid vatre u Ukrajini

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA