Najnovije

Dan kada se Gavrilo Princip svrstao rame uz rame sa Obilićem!

Na današnji dan, srpski sin Gavrilo Princip, otvorio je svojim pucnjem put slobodi. On i srpski rodoljubi, pripadnici Mlade Bosne, pred svijetom su pokazali da austrougarskog okupatora treba najuriti iz slovenskih zemalja.

Gavrilo Princip (Foto: Arhiva)

Franc Ferdinand je namerno izabrao Vidovdan za svoju posetu Bosni, znajući koliko je ovaj datum svet srpskom narodu. Pokazaće se ipak, da će ovaj datum za njega biti koban.

Svojim čuvenim pucnjem Princip i ostali su zapisani u istoriji kao heroji.

Pripadnicima Mlade Bosne suđeno je na montiranom Sarajevkom procesu (1914), najznačajnijem u nizu veleizdajničkih procesa u Austro-Ugarskoj.

Sam Princip je u mukama umro 28. aprila 1918. i nije dočekao da vidi oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda čijim je delima za svog kratkog života bio opčinjen. Imao je samo 24 godine.

Nakon atentata, poslužio je kao izgovor Velikim silama da ceo svet gurnu u rat i stradanje, stavljajući teret celog užasa na njegova mlada pleća.

„Mislio sam da se atentatima skreće pažnja inteligenciji, da najpre među inteligentnim ljudima treba stvoriti raspoloženje za revoluciju i oslobođenje, a tek posle među masama. Nisam želeo da postanem heroj, hteo sam samo da umrem za svoju ideju“, kazao je Princip u svojoj ispovesti dr Pupenhajmu, koji ga je povremeno posećivao u zatvorskoj ćeliji u češkom gradu Terezinu.

Život Gavrila Principa trebalo bi da nas podseti da je sloboda vrhovna i jedina nezamenljiva vrednost.

Istaknuti srpski intelektualci potpisali su “Vidovdanski poziv”, više o tome OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Gavrilo Princip

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA