Najnovije

KINA IZGUBILA BITKU: Amerika opet prva (VIDEO)

Kina je izgubila važnu bitku protiv Sjedinjenih Država.

Ilustracija (foto: CCTV)

Posle višegodišnjeg rada, američki stručnjaci napravili su novi najbrži računar na svetu nazvan „Samit” i pretekli Kineze koji su proteklih nekoliko godina dominirali u polju razvoja superkompjutera.

Američko odeljenje za energiju i kompanija Aj-Bi-Em pre nekoliko dana svetu su predstavili novi najbrži superračunar nazvan „Samit”. Samit će da preuzme titulu najbržeg računara od kineskog „Sunway Taihulight”.

Sa brzinom od 200 petaflopsa, odnosno 200.000 triliona kalkulacija po sekundi, „Samit” će biti dvostruko brži od najbržeg kineskog superračunara koji može da dostigne brzinu obrade podataka od 93 petaflopsa, preneo je sajt „Verdž”.

„Samit” takođe može da obavi tri milijarde milijardi preciznih proračuna u sekundi, odnosno 3,3 egzaflopsa. Poseduje više od 10 petabajta memorije i omogućiće naučnicima da počnu prve naučne egzaskejl proračune.

Novi računar vredan je 200 miliona dolara, napravili su ga stručnjaci iz Aj-Bi-Ema. Za njegovu brzinu zaslužni su ugrađeni 22-jezgarni procesori. Može se reći da je „Samit”, osim što je brz, i energetski efikasan, jer troši svega 13 megavata struje u odnosu na „Sunway Taihulight” koji troši dva megavata više.

Organizacija Top500 koja rangira superračunare širom sveta uskoro treba da kompjuter „Samit” i zvanično stavi na prvo mesto na listi. Sa pomenutim karakteristikama, „Samit” će postati dominantni superračunar današnjice.

Računar je napravljen u Ouk ridž nacionalnoj laboratoriji, u Tenesiju. Inače, u ovoj laboratoriji započet je i projekat izgradnje superračunara „Titana”, koji je nekada držao titulu najbržeg računara, dok je sad zvanično na petom mestu  svetske liste, upisom „Samita”, pašće na šesto mesto.

„Samit” zauzima 520 kvadratnih metara površine i težak je 340 tone. Da bi vam bilo jasno kolika je njegova težina uporedićemo ga sa putničkim avionom koji je za nijansu lakši u odnosu na novi kompjuter. Samit je impozantni sklop koji zauzima površinu dva teniska terena.

NJegova svrha će biti upotreba u oblastima fizike i energetike i ljudskog zdravlja.

„Samitova” veštačka inteligencija naučnicima će pružiti platformu za analiziranje baza podataka i pravljenje inteligentnog softvera kako bi se ubrzala buduća naučna istraživanja.

Ceo sklop računara povezan je sa 185 milja fiber-optičkih kablova i može da skladišti 250 petabajta podataka (jednako prostoru potrebnom za čuvanje 75 godina video-materijala u visokoj rezoluciji).

Za hlađenje računara koristi se oko 15.000 litara vode koja kruži kroz sistem svakog minuta. U „Samit” je ugrađeno 9.216 procesora i 27.648 grafičkih procesora.

OVDE pogledajte kako se zaštiti od krađe podataka na internetu.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA