Najnovije

ĐUKANOVIĆ KREĆE U OPASNU AVANTURU: Sprema se zakon o otimanju imovine SPC u Crnoj Gori!

Nacrt zakona o slobodi veroispovijesti ponovo je u proceduri, odnosno Vlada intenzivno radi na ovom dokumentu, zbog čega su se njeni predstavnici sreli i sa zvaničnicima verskih organizacija u Crnoj Gori.

Ostrog (Foto: Jutjub)

Potpredsednik saveta NVO CPC Stevo Vučinić izjavio je kako oni očekuju da će se nacrt zakona u skupštinskoj proceduri naći u narednih nekoliko meseci.

“Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti Venecijanska komisija je odobrila i visoko ocijenila. Okosnica zakona je član 52 koji propisuje da svi vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina. Vjerski objekti za koje se utvrdi da su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, takođe, državna su svojina”, naglasio je Vučinić za Pobjedu.

Ovom izjavom Vučinić je potvrdio nameru NVO CPC koja na svaki način pokušava da otme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Vučinić dodaje da je članom 53 definisano da organ uprave nadležan za poslove imovine, u roku od godinu od dana stupanja na snagu ovog zakona, utvrdi verske objekte i zemljište koji su, u smislu člana 52 ovog zakona, državna svojina, uradi njihov popis i podnese zahtev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti.

Samozvani potpredsednik saveta NVO CPC u intervuu za Pobjedu, SPC naziva „Beogradskom patrijaršijom“ preteći da će se po ovom zakonu SPC oduzeti imovina!

“Nekoliko prethodnih članova rješavaju da se vjerska zajednica koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori, ne može prostirati van Crne Gore i da se svaka vjerska zajednica mora registrovati. Tako da će Beogradska patrijaršija, koja odbija da se registruje u našoj zemlji, mada se u Srbiji registrovala, morati da podnese molbu za registraciju crnogorskoj državi. A biće joj zakonski onemogućena praksa da duhovne i vlasničke kompetencije nad crkvenom imovinom, na teritorijama pljevaljske i hercegnovske opštine, dodjeljuje eparhijama iz Hercegovine i Srbije Trebinjskoj i Mileševskoj”, rekao je Vučinić.

Podsetimo, nacrt zakona o slobodi veroispovijesti urađen je još 2015. godine, međutim kao krajnje neprihvatljiv Mitropolija crnogorsko-primorska tražila je da se isti povuče.

„Odredbama Nacrta zakona se tako ukida pravni subjektivitet svih crkava i vjerskih zajednica, poništavaju njihova vjekovna stečena prava, ograničava i sužava vjerska misija, sprječava njihovo pravo da samostalno uređuju svoje unutrašnje ustrojstvo, omogućava agresivni državni intervencionizam u njihova unutrašnja pitanja, lišavaju se zakonito stečenih svojinskih prava nad vjerskim objektima i desetkovanom nepokretnom imovinom koja im je ostala poslije poratne nacionalizacije i drugih vidova oduzimanja imovine, ukida dosadašnji sistem evidencije i uvodi sistem registracije crkava i vjerskih zajednica“, saopšteno je tada na okruglom stolu koji je organizovala Mitropolija.

Takođe, treba podsetiti da su pristalice NVO CPC prije par meseci pokrenuli peticiju za oduzimanje manastira i crkava SPC. Među potpisnicima „peticije“ nalaze se i imena Darka Šukovića, Kaćuše Krsmanović.

Pročitajte OVDE autorski tekst Lazanskog o sudbini Makedonije u narednom periodu.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mitropolit Amfilohije predvodi litiju kroz Budvu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA