Najnovije

ULICA HEROJU GRUBIĆU SA KOŠARA: Poginuo je spasavajući tuđi život!

Grupa Vrbašana prikupila je 1.500 potpisa za peticiju da jedna ulica u njihovom gradu ponese ime Dragana Grubića, borca koji je branio Srbiju na karauli Košare 1998. i 1999. godine. Draganov lik je ovih dana osvanuo u Nišu, na muralu posvećenom četvorici heroja sa Košara.

Grafit Košare u K.Mitrovici (Foto: I. Stančić)

Grubić je bio pripadnik elitnog 53. graničnog bataljona na Košarama i osnivač i predsednik humanitarne organizacije "Branioci otadžbine `98-`99". Poginuo je 24. marta 2004. u 26. godini u udesu pri povratku iz Kruševca, gde je prisustvovao obeležavanju godišnjice NATO agresije. Dok je pretrčavao auto-put da bi pomogao vozaču čiji je automobil udario u bankinu, na njega je naletelo drugo vozilo.

Prema rečima Jugoslava Zorića, Draganovog druga i saborca, Grubić je obukao uniformu u junu 1998, a od avgusta te godine do 16. juna 1999. bio je tamo gde je bilo najteže, na samoj granici sa Albanijom. Bio je u jedinici zvanoj "Gromovi", a njegovo kodno ime bilo je "Grom 1".

Saborci ističu da je nastavio borbu i po završetku rata, prikupljajući pomoć za ranjene drugove i porodice poginulih vojnika. Čak je podigao kredit u fabrici "Karneks", u kojoj je radio, da bi ostvario svoje ciljeve. Na čelu "Branilaca otadžbine 98-99" organizovao je mitinge podrške generalima protiv kojih su podignute haške optužnice.

O želji Draganovih sugrađana "da se sačuva sećanje na hrabrog i poštenog momka, iskrenog patriotu", izjasniće se Komisija za određivanje naziva ulica, trgova, kvartova i delova mesta u opštini Vrbas. Prema saznanjima inicijatora peticije, Komisija je već predložila ulicu koja bi trebalo da se nazove njegovim imenom.

Ulice i poginulim policajcima

Komisija za imenovanje trgova i ulica u Vrbasu razmatrala je i predlog da ulične table dobiju i policajci iz ove opštine, Milorad Rađenović, Gojko Vojnović i Aleksandar Pantović, koji su izgubili živote u ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte OVDE jezivu priču o zločinima na ostrvu Pag.

Izvor: Novosti. online

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ožiljci rata-Košare.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube