Najnovije

Saznajte neverovatne činjenice o antičkoj Srbiji (VIDEO)

Aleksandar Šargić, urednik i autor na JuTjub kanalu Srbija Global bio je gost kanala "HelmCast" i Miodraga Milanović, poznatog srpskog istoričara i pripadnika autohtonističke škole srpske istoriografije.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Šargić je privukao pažnju gledališta svojim emisijama o srpskoj prošlosti u davnim vremenima gde su teme drugačije medijski obrađene, kako sam Aleksandar kaže, putovao je u središte srpstva nastojeći da objasni neke probleme vezane za srpsku nacionalnu istoriju.

U razgovoru sa voditeljem Miodragom Milanovićem pomenuto je niz zanimljivih činjenica vezanih za antičku Srbiju. Tako će gledalište saznati o genetskim istraživanjima na Maks Plank univerzitetu vezanih za stanovništvo Lepenskog vira i Vinče i nedoumicama da li to stanovništvo, i u kojoj meri, povezano sa današnjim Srbima.

Ubedljivo najgledanija emisija na Srbija Globalu bila je o Srbima i Ilirima, Šargić otkriva kako je ona nastala, upoznajući nas sa njegovim istraživanjima kao i sa načinima kako su nastajale emisije koje su u centru pažnje imale nastanak pisma kod Srba, o Strojimirovom pečatu, Ćirilu i Metodiju.

Gost “HelmCast” se takođe široko osvrnuo na materijalne dokaze (arheološke i etnološke) kao i večnu diskusiju između pristalica tzv. Bečko-berlinske škole i autohtonista.

Važan deo intervjua vezan je za Srbe iz Male Azije i episkopalno središte u gradu Gordoservonu (gradina Srba). Zanimljiv je i Šargićev osvrt na probleme vezane oko potrage za Trojom, pitanja u vezi porekla Dačana, Tračana, Tribala te potrebom da neki tragači posegnu za epskom fantastikom objašnjavajući poreklo Srba.

Knjigu “Tvrđava na Banovom Brdu kapija Troje” istraživača Ilije Ogorelice možete naručiti OVDE. Ostale knjige iz Pravdine internet prodavnice možete pogledati i naručiti OVDE.

Koja su dva naroda genetski najsličniji Srbima saznajte OVDE.

Izvor: Pravda/HelmCast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA