Najnovije

TURCI VRIŠTE OD BESA! Kurde pod hitno treba sprečiti! Ovaj grad nikako ne sme pasti u ruke... (VIDEO)

Kurdske snage bi trebalo da budu sprečene u nameri da grad Manbidž na severu Sirije predaju u ruke Sirijske arapske vojske (SAA), izjavio je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Turski specijalci (Foto: Jutjub)

- Kurdskim Jedinicama narodne zaštite (JPG) ne bi trebalo da se dozvoli da puste snage režima sirijskog predsednika Bašara al Asada da uđu u Manbidž – rekao je Hami Aksoj na konferenciji za štampu.

Turski diplomata je takođe upozorio da predstojeće povlačenje američkih snaga iz severoistočne Sirije ne bi trebalo da ide na ruku JPG-a i njegovog političkog krila, Partije demokratske unije (PID). Nakon objave Bele kuće o povlačenju u decembru prošle godine, vlada u Damasku i JPG nastavili su razgovore o severoistočnoj Siriji. Prvi rezultat razgovora bio je sporazum koji je omogućio SAA i ruskoj vojnoj policiji da uspostave nekoliko pozicija jugozapadno od Manbidža.

Aksojeva izjava ukazuje da Turska, kao što se i očekivalo, nije zadovoljna nedavnim zbližavanjem između Damaska i Kurda. Uprkos ovom striktnom stavu, Ankara se verovatno neće usuditi da preduzme vojne akcije ako obe strane postignu sporazum o Manbidžu. Prošle godine, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dao je nekoliko sličnih predloga oko grada Tel Rifata u severnom Alepu. Međutim, Turska je odustala jer su sirijski i ruski vojnici bili raspoređeni u gradu na osnovu sporazuma sa kurdskim snagama.

Kineska armija okrenula nuklearne rakete prema SAD. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sirijska vojska na jugozapadnim delovima periferije grada Manbidža

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA