Najnovije

Čak 13 manastira Svete Gore odbilo da podrži Vartolomejevu igru u Ukrajini!

Stvari se u svetskom pravoslavlju istovremeno i mrse i raspetljavaju.

Pravoslavna crkva (Foto: Jutjub)

Čak 13 svetogorskih manastira glasanjem je odlučilo da ne učestvuje u intronizaciji Epifanija Dumenka za poglavara „Pravoslavne crkve Ukrajine“. Uprkos tome što je ujedinjavanjem raskolnika tu `crkvu` stvorio carigradski patrijarh Vartolomej kojem je potčinjen Atos.

Vartolomej je tražio od svetogoraca da na „svečanosti u Kijevu“ (3. februara) pošalju svoju delegaciju.

Taj predlog-zahtev podržalo je samo sedam manastira. Svi ostali su odlučili da povodom crkvenog spora u Ukrajini ne staju ni na čiju stranu. A to znači: ni na Vartolomejevu.

Carigradskoj patrijaršiji i Vartolomeju neće biti po volji ni svečanost u Moskvi povodom desetogodišnjice dolaska patrijarha Kirila na čelo Ruske pravoslavne crkve.

Radi toga će u glavni grad Rusije stići visoke delegacije iz svih deset pravoslavnih zemalja.

Prvi je svoj dolazak najavio Jovan X, patrijarh Antiohijski i celog Istoka. A Antiohijska patrijaršija je u pravoslavlju „tgreća po časti“.

Jerusalimska i Aleksandrijska patrijaršija zasad su neutralne: neće imati predstavnike ni u Kijevu ni u Moskvi. A i to je udarac Vartolomeju.

Obema patrijaršijama je jasno da će se situacija u Ukrajini - i na religioznom planu – dalje zaoštravati.

Predsednik te zemlje Petar Porošenko juče je potpisao zakon uperen protiv kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve koja je povezana sa Moskovskom patrijaršijom iako u okvirima RPC  ima punu autonomiju.

Taj zakon – iako je i u Ukrajini država formalno odvojena od crkve, kao i crkva od države – daje pravo crkvenim opštinama da prostim glasanjima menjaju jurisdikciju.

U suštini, daje se mogućnost vernicima kanonske UPC  da se glasanjem (dvotrećinskom većinom) izjasne za prelazak pod krilo objedinjene raskolničke strukture pod nazivom „Pravoslavna crkva Ukrajine“. A da bi se to i dogodilo – trudiće se agenti državne bezbednosti i ekstremisti koji već godinama nekažnjeno otimaju crkve i manastire od UPC.

Zajedno sa vernicima koji se – dobrovoljno ili ne sasvim – izjasne za prelazak na stranu Vartolomejevih i Porošenkovih raskolnika – odlaziće i njihove crkve.

Ovo će biti početak kampanje prividno zakonitog otimanja crkava kanonskoj UPC.

Pročitajte OVDE kakav to ruski terminator stiže.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA