Najnovije

DEMOKRATE JOŠ NISU PRELOMILE! Božović: O bojkotu ili izlasku na izbore posle razgovora sa EU

Balša Božović, poslanik Demokratske stranke (DS) pred najavljen dolazak delegacije Evropske Unije koja će posredovati u dijalogu između vlasti i opozicije naredne nedelje, kaže da će ta stranka o bojkotu definitivno odlučiti posle razgovora sa evropskim predstavnicima.

Balša Božović (Foto: Jutjub)

“Opet, zavisi i od razgovora koje budemo imali sa predstavnicima EU. Želimo da vidimo šta oni smatraju kao vreme potrebno da bi se neke stvari promenile, a onda i sprovele u delo. Da li je to odlaganje izbora, da li nije odlaganje... to nam je sekundarna stvar. Prva stvar nam je da vidimo šta oni imaju da kažu na sve ono što smo mi govorili svih ovih godina unazad. I kakve su garancije spremni da daju, s obzirom da ne postoji poverenje između vlasti i opozicije", rekao je Balša Božović.

Prema Božoviću, bitno je da shvatimo da se svaki sistem u Srbiji menja na predsedničkim izborima, što smo videli i 2012. i 2002. godine. U tom smislu, on veruje da je 2022. godina dobra pozicija za jednog kandidata koji bi mogao da se nađe u drugom krugu i “predstavlja nezadovoljnu Srbiju onime što je uradio Aleksandar Vučić”.

Prvi sastanak Međupartijskog dijaloga u Skupštini Srbije kome posreduje Evropski parlament održaće se 9 i 10. oktobra u Beogradu, a razgovorima će posredovati Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, prenose mediji u Beogradu.

Tema dijaloga biće izborni uslovi, nadzorna tela, mediji, uloga REM i RTS, glasački spiskovi i finansiranje kampanja.

Sastanak Međupartijskog dijaloga u Skupšini Srbije trebalo bi da bude prva od tri runde dijaloga u ovom formatu, koji bi se održali do kraja ove godine, a koji bi za temu imali ključna pitanja za popravljanje uslova za paralmentarne izbore u Srbiji 2020. godine.

Naredna faza dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta odnosila bi se na dugoročno popravljanje političke atmosfere, praksi i procedura u Parlamentu Srbije.

Predlog predsedavajućeg Spoljnopolitičkim odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera za prvu rundu dijaloga je da se u pet sesija razgovara o izbornim uslovima i nadzornim telima, medijima i ulozi REM i RTS, obuci glasača i transprentonosti glasačkih spiskova i finasiranju kampanja.

Na sastanke su pozvani svi lideri političkih grupa u pratnji jednog predstavnika stranke ili političkog savetnika.

Tokom diskusije o svakoj od navedenih tema političke grupe će dobiti reč po alfabetskom redu u trajanju od pet minuta, dok bi Flekenštajn i Kukan na kraju svake od sesija trebalo da sumiraju oblasti konsenzusa i predstave ih na kraju runde dijaloga.

Iz Evropskog parlamenta zatražili su i da sastanci budu zatvoreni za medije, a da se učesnici pridržavaju pravila da ne imenuju izvore sa razgovora.

Pročitajte OVDE kako je Marko Nicović uzdrmao Srbiju.

Izvor: Glas Amerike

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA