Najnovije

HAŠKI GAJTAN SE STEŽE OKO VRATA "ZMIJE": Da li je konačno došlo vreme da Hašim Tači odgovara za zločine?

Dok traju pripreme za formiranje nove vlade takozvanog Kosova, već duga lista komandanata terorističke OVK, koje je pozvalo haško Specijalno tužilaštvo, prekjuče je produžena za još dva zvučna imena. Za Hag se sprema Kadri Veseli, bivši predsednik kosovske skupštine, ali i Špend Mađuni, šef Kosovske obaveštajne agencije.

Hašim Tači (Foto: Jutjub)

I dok se Veseli, kao i ostali iz najužeg kruga komande OVK, dovodi u vezu sa najstrašnijim zločinima iz izveštaja Dika Martija, počinjenim nad Srbima u logorima na severu Albanije, kao i sa Dreničkom grupom koju je vodio Hašim Tači, obaveštajac Mađuni je, po navodima prištinskih medija osumnjičen „samo” za curenje informacija. On nije bio član OVK, ali je podneo ostavku posle haškog poziva.

Samoopredeljenje je već tražilo njegovu smenu kada je prošle godine kod njegovog sina nađena droga i oružje.

Daleko važniji je haški poziv za Veselija, čime se sužava krug oko Hašima Tačija, zvanog Zmija, predsednika privremenih kosovskih institucija, koga Hag za sada nije pozivao. Zloglasna Drenička grupa, prema Martijevom izveštaju, uključivala je Tačija, Veselija, DŽavita Haljitija, Azema Sulju i Fatmira LJimaja, koji su, prema nekim izvorima, bili nalogodavci ili su nadgledali ubistva i surova saslušanja i premlaćivanja u logorima OVK.

Veseljijevo ime pominje se i u navodima o finansiranju OVK, milionskim ratnim donacijama, stranim vojskama i kompanijama za obezbeđenje.

Tim tužioca DŽeka Smita saslušao je za godinu dana više stotina osoba, ali o tome postoje informacije samo od onih koji su dobili pozive. Prema spisku koji je objavio portal Kossev, oko 70 osoba o tome se javno izjasnilo.

Među njima su komandanti više operativnih zona OVK, a neke od njih haški poziv zatekao je u poslaničkim klupama, u foteljama gradonačelnika ili na drugim visokim funkcijama u ovoj nepriznatoj državi.

Haški tim saslušao je neke od pripadnika OVK na Kosovu, na tajnim lokacijama ili – u zatvorima (ako su već osuđeni za neke druge zločine). Mnogi su, odlazeći put Haga, objašnjavali da su pozvani samo kao svedoci, drugi su navodili da ne znaju zašto su pozvani, dok neki nisu krili da im u pozivu piše „osumnjičen”. Rustem Mustafa zbunio je javnost saopštivši da je pozvan kao „osumnjičeni svedok”.

Među najzvučnijim imenima na haškom spisku je i Sulejman Seljimi, bivši glavni komandant OVK, koji je u Hag pozvan među prvima. On je na odsluženju kazne zbog drugih zločina Dreničke grupe, ali se zbog narušenog zdravlja u januaru nije odazvao tužiocu Smitu, zbog čega je ovaj poslao svoje ljude da ga ispitaju u Prištini. Seljimi je posle rata bio i glavni komandant KZK, a kasnije i KBS-a, potom i ambasador u Tirani. Prema optužbama Euleksa osuđen je na 14 godina zatvora, ali se kazna posle žalbi smanjila na svega sedam godina – zbog mučenja civila.

I Sami LJuštaku, Seljimijev saborac iz Dreničke grupe, bio je u Hagu, ali nije ispitan jer se branio ćutanjem, iako je njegov advokat prethodno na „Fejsbuku” najavio da će „tamo sve da se razjasni”.

Remzi Šalja, poznat kao Crvena jabuka, komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK, pozvan je na saslušanje, ali je izjavio da se neće odazvati i pored posledica na koje je upozoren. On je pozvao sve saborce da se ujedine u tome „kao pčele u roju”. Posle toga je nestao, pa je sud u Prizrenu raspisao poternicu za njim. Nađen je u maju i prebačen u zatvor pošto je osuđen na 14 godina robije zbog otmice i ubistva Albanca.

U Hag su pozvani i pripadnici operativnih zona Paštrik, Laba, Nerodimlje i Dukađini, jedinice „Delta”, članovi Generalštaba OVK, ali i nižerangirani pripadnici, od kojih su dvojici ranjenih u borbama tokom operacija izvađeni bubrezi. Pozvan je i savetnik kosovskog predsednika, zatim predsednik skupštine koji je na toj funkciji bio pre Veselija, kao i dve pripadnice OVK, od kojih je jedna lekar.

Najviše pažnje izazvao je svakako poziv da se u Hagu kao osumnjičeni pojavi bivši premijer Ramuš Haradinaj. On je saslušan 24. jula nakon što je prethodno podneo ostavku, ispunivši obećanje da će se povući iz fotelje premijera da „ne naudi Kosovu”.

Haradinaj je više puta hapšen po srpskoj poternici Interpola, ali bi uvek bio puštan. Poslednji put, 2017. godine Francuska je odbila da ga izruči Srbiji. U prethodnom Haškom tribunalu Haradinaj je proveo tri godine, ali je oslobođen svih optužbi za zločine u okolini Dečana, posle dva suđenja.

Reč je o jednoj od najskandaloznijih i najkritikovanijih u nizu spornih presuda tribunala za bivšu Jugoslaviju, čijim su propustima u obezbeđenju pobijeni svi svedoci Haradinajevih zločina.

Zbog toga su sve nade sada uperene u tužioca Smita i njegov tim, koji je po oceni koju smo čuli u obaveštenim krugovima, obavio sjajan posao u istragama, posebno zbog toga što su uspeli da godinu dana rade u najstrožoj tajnosti. Dokazi i svedoci protiv Haradinaja i dalje postoje, a čuva ih naša policija. Porodice oko 500 Srba o čijoj se sudbini već dve decenije ne zna ništa, kao i srpska javnost, čekaju optužnice.

Pročitajte OVDE ko je još od albanskih zločinaca dobio poziv za Hag.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA