Najnovije

IZ UGLA DIREKTORA SRPSKO-RUSKOG CENTRA: Putin i Erdogan potvrđuju dogovor! Da li je ovo kraj za Kurde?

Dva predsednika Putin i Erdogan su seli i napravili dogovor oko daljeg razvoja situacije u Siriji koja i do sada ide po planu kako se čini. Američka vojska je napustila daj deo Sirije ali nije napustila naftna polja koja bi grčevito da zadrži pa čak to zvaničnici vojske i izjavljuju otvoreno bez imalo skrivanja. NJihova uloga je ogoljena do kraja pa nema ni potrebe za bilo kakva skrivanja. Isto tako sever Sirije napuštaju i specijalne jedinice drugih zemalja koje su takođe operisale u tom području, Francuzi takođe pakuju kofere.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Foto: tccb.gov. tr)

Piše: mr Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-Ruskog centra “Majak”

Turci i Rusi su očigledno napravili strateško partnerstvo na tom području i na taj način Turci dobijaju ono što smo pisali pre desetak dana a to je tampon zonu od trideset kilometara bez Kurda ali što je još važnije Kurdima neće biti dozvoljeno da imaju državu jer je to veliki faktor nestabilnosti za Tursku.

Koliko je to Turcima važno pokazuje konfrontacija sa SAD-om na svim poljima po cenu sankcija koje je Tramp najavio pa uveo pa poništio i sve to u par dana. Razne evropske zemlje su počele da uvode unilaterarno sankcije na izvoz oružja ili komponenti za vojnu industriju Turskoj ali taj potez samo još više može da ih gurne u zagrljaj Rusije koji su isporukom S400 Turskoj zabili klin u NATO pakt a takav potres nije zabeležen skoro.

U ovoj situaciji Kurdi su prinuđeni da ispunjavaju zadate uslove jer su sve vreme bili na pogrešnoj strani i sa pogrešnim saveznikom oličenim u SAD-u. Da ljubavi u politici i geopolitici nema upravo su Kurdi naučili na svom primeru na najteži mogući način. Ostavljeni na milost i nemilost Turcima bili su prinuđeni da urade ono što su mislili da je iza njih a to je da pozovu Bašara el Asada i daga mole da ih spašava. Ovako složenu operaciju u kojoj učestvuje ogromna logistika je bilo skoro nemoguće izvesti ali to upravo pokazuje koliko je Rusija moćna i vojno i diplomatski i koliko je ponovo kao feniks ustala i postavila nove standarde ponašanja u međunarodnim odnosima.

Nova stara geopolitička sila je u punom sjaju rešila bez većih sukoba situaciju na severu Sirije ma šta neki mislili o tome. Borba Kurda i raznih Turkmenistanskih plemena traje godinama unazad samo sada ima veću pažnju jer su i ulozi maksimalno podignuti. Kurdi nisu homogena nacija kako neki misle a to su oni koji se ovom problematikom ne bave na pravi način.

NJihove podele su izražene i čak i oružjem potkrepljene u međusobnim sukobima. Da jesu homogeni bilo bi veoma nezgodno i Siriji i Iraku ali i Turskoj da na njihovim teritorijama ne nastane nova država Kurdistan sa preko 40 miliona stanovnika.

Suštinski Rusija je spasla Kurde u ovoj situaciji i zadužila ih mnogo a to će vraćati godinama koje su pred nama. Kao i Siriju koja je bila pred totalnim raspadom po modelu Libije. Učvršćenje na Bliskom istoku je svakim danom se jače i bez Rusije nema ni jednog kvalitetnog i održivog rešenja. O tome bi i mi u Srbiji morali aktivno razmišljati i tražiti pomoć Rusije u rešavanju naših gorućih problema.

Pročitajte OVDE o knjici Aleksandra Čepurina “O Srbiji i Srbima”.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA