Najnovije

Podela Kosova i dalje na stolu?

Podela Kosova je tema o kojoj se još uvek razmišlja, možda ne onim intenzitetom od pre dve godine, ali je i dalje nejasno šta bi tačno ova varijanta rešenja kosovskog problema značila, složili su se učesnici debate "Razgraničenje, korekcija granica i druga alternativna rešenja odnosa Beograda i Prištine" koja je održana u Medija centru u Čaglavici.

KiM (Foto: Jutjub)

Prema rezultatima istraživanja "Analiza trendova 2019 - Stavovi srpske zajednice na Kosovu" oko tri četvrtine ispitanika ne podržava ideju teritorijalnog razgraničenja Srba i Albanaca koja je često nazivana i "podelom", javlja RTV Kim iz Čaglavice.

"Mi i dalje nemamo jasnu predstavu šta to, zapravo, znači i šta je jasan plan, ni da li to istovremno znači da je međunarodna zajednica pritom odustala od koncepta Briselskog sporazuma i osnovinih načela koja jesu zaista postignuta u vidu manjih sporazuma u tom procesu", rekao je direktor NVO "Aktiv" Miodrag Milićević.

Podsećajući da za ideju o podeli Kosova nikako nisu zaslužni samo predsednici Srbije i Kosova, već da ona ima istoriju dugu čitav vek, glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović je rekao da će njeni zagovornici i eventualni sprovodioci morati da odgovore na mnoga pitanja.

"Šta će se "dan posle" dešavati sa Ustavom Kosova i pravima koja on garantuje drugim nevećinskim zajednicama? Šta sa svim ostalim obavezama koje su u Ustav Kosova prepisane iz Ahtisarijevog plana? Šta sa političkim predstavnicima kosovskih Srba u centralnim institucijama i brojem garantovanih mandata u skupštini? Šta sa prosvetnim i zdravstvenim sistemom Republike Srbije koji sve ove godine funkcioniše na Kosovu? Šta sa kompletnim unutrašnjim uređenjem Kosova? I najvažnije, šta sa ljudima od kojih 40% namerava da napusti Kosovo ako dođe do podele", zapitao je Avramović.

Profesor ustavnog prava Riza Smaka tvrdi da eventualna podela neće dovesti do promene Ustava Kosova.

"Da bi se menjao ovaj ustav treba saglasnost deset poslanika Srba sa Kosova. Ja ne verujem da bi dali saglasnost. Tako da ne dolazi u obzir redukcija opsega prava niti kvaliteta ovlašćenja i odgovornosti Srba sa Kosova", tvrdi Smaka.

Podsećajući da je lično prisustvovao neformalnim sastancima na kojima su Srbi, Albanci i predstavnici međunarodne zajednice govorili o podeli Kosova i njegovom pripajanju Albaniji, Nedžmedin Spahiu je istakao da će podela Kosova biti tema "dok god većina ne bude imala poverenje u državu koju je stvorila".

"Za 29. novembar u gradu Prištini su istaknute zastave Albanije. Dobro, po zakonu na Kosovu, sve nacionalne zastave svih država mogu da se vijore tu, ali to dokazuje više od toga. To je dokaz da Albanci na Kosovu kao većina, većinska zajednica ovde na Kosovu, i dalje ne veruju sami sebi, ne veruju svojoj državi", naveo je Spahiu.

Teritorijalnom razgraničenju Srba i Albanaca na Kosovu se protivi oko 80 odsto Srba koji žive južno od reke Ibar i 66 odsto njihovih sunarodnika sa severa, pokazalo je istraživanje, podseća u izveštaju RTV Kim. 

Šest stvari koje bi trebalo da znate o Evropskoj komisiji! Više o tome OVDE.

Izvor: Radio Kim

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA