Najnovije

Imamo li ovakvu pandemiju zato što globalizacija više ne odgovara njenim tvorcima - SAD i Evropi?

Donald Tramp je obećao sunarodnicima da će američka ekonomija doživeti „fenomenalan“ oporavak i uzlet u trećem kvartalu 2020. godine.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Očekivano, nije se na ovome zaustavio:

„Mislim da ćemo imati fenomenalno treće tromesečje, a imaćemo i neverovatan četvrti kvartal. Cela 2021-va biće za Sjedinjene Države – sjajna“.

Prema njegovim rečima, oporavak američke ekonomije neće dugo trajati. To je ovako objasnio:

„Stvorili smo najveću ekonomiju. ... I ponovo ćemo to učiniti. Za to nam neće biti potrebno mnogo vremena“.

Prema prognozama MMF, američka ekonomija će se 2020. smanjiti za 5,9 odsto u odnosu na 2019. godinu, a 2021 porašće za 4,7 odsto.

Nezaposlenost u SAD će do polovine 2020-te porasti na 12,6 odsto, što će biti najviša stopa nezaposlenosti od 40-ih godina prošlog veka.

Američki lider u svojim predviđanjima-obećavanjima velikog uzleta kao da namerno ne uzima u obzir sigurno novo veliko zaoštravanje sa Kinom do kojeg će doći ukoliko realizuje svoju pretnju da će Peking proglasiti za krivca što svet ima pandemiju korona virusa i da će ga za to kazniti stotinama milijardi dolara.

Tramp – nema sumnje, namerno – zaobilazi i najnovije procene da se pandemija pojavila zato što se u svetu nagomilalo toliko ozbiljnih i dubokih suprotnosti da ih je bilo nemoguće razrešiti samo u uslovima opšte krize.

Aktuelna kriza navodno onima koji su za nju zainteresovani završava `poslove` za koje su ranije bili potrebni svetski ratovi.

Primera radi, ruski politikolog Timofej Bordačev, koji je programski direktor diskusionog kluba „Valdaj“, ovako izoštrava trenutno stanje stvari:

„Globalizacija i otvorena tržišta više ne odgovaraju njihovim tvorcima - Sjedinjenim Državama i Evropi. Zapadni monopol nad silom i moći može dovesti u pitanje ne samo Rusija, koja za to ima vojne kapacitete, već i Kina čija je ekonomska moć zaista kolosalna“.

Bordačev ovome dodaje: „Istovremeno je postala nepodnošljiva univerzalna međuzavisnost u ekonomiji. Da bi se države osetile sposobnim da održavaju suverenitet - hitno im je potrebna lokalizacija trgovine i finansijskog upravljanja“.

Pročitajte OVDE  šta su to šokantno priznali Amerikanci.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA