Najnovije

HOROR ZBOG SUMNJIVIH BELIH KOMBIJA! Postovi na Fejsbuku izazvali paniku Amerikanaca da će biti oteti i zlostavljani!

Iako nema opipljivih dokaza da se to događa, serija postova na Fejsbuku stvorila je domino efekt koji je doveo do toga da je gradonačelnik jednog velikog američkog grada objavio upozorenje na temelju nedokazanih tvrdnji, javlja CNN.

Američka policija (Foto: Tviter/printskrin)

- Ne parkirajte blizu belog kombija. Budite sigurni da uz sebe imate mobilni telefon za slučaj da neko pokuša da vas otme- rekao je na televiziji gradonačelnik Baltimora Bernard DŽek Jang.

Gradonačelnik je priznao da ga baltimorska policija nije upozorila o ovoj pretnji, ali da je to video na Fejsbuku. Portparol tamošnje policije Metju DŽablou, izjavio je za CNN da su svesni postova na društvenim mrežama, ali da policija nije primila prijave o stvarnim incidentima.

Iako nema čvrstih dokaza o takvim događajima u Baltimoru, "izveštaji" o sumnjivim belim kombijima u ovom, ali i drugim gradovima širom SAD podeljeni su poslednjih nedelja na stotine hiljada puta na Fejsbuku i videli su ih milioni korisnika. Najmanje jedna osoba, koja poseduje beli kombi, prijavila je maltretiranje kao posledicu glasina.

Već godinama se na Fejsbuku piše o sumnjivim belim kombijima u Baltimoru. Tako je još 2016. godine jedna žena upozorila da je ispred njene kuće parkiran beli kombi i da ljudi treba da budu oprezni zato što „čovek iz belog kombija otima decu“. Iako je tu ženu CNN kontaktirao, ona je priznala da nema nikakvih dokaza koji bi potkrepili tu tvrdnju, ali da je „puno puta“ čula o tome pa je samo želela da upozori svoje prijatelje koji imaju decu.

U proteklih mesec dana bilo je mnogo postova o belim kombijima i na Instagramu, koji je u vlasništvu Fejsbuka. Sandra Marej, stanovnica Baltimora, objavila je 13. novembra na Instagramu fotografiju belog kombija na benzinskoj pumpi. Napisala je kako su dvojica muškaraca iz kombija neprestano zurila u nju, ali to nije prijavila policiji zato što „nije imala dovoljno informacija“. NJen post na Instagramu imao je 3.200 lajkova. Nekoliko dana kasnije, 17. novembra, druga žena iz Baltimora objavila je na Fejsbuku skrinšot posta Marejeve, koji je za tili čas podeljen 2.000 puta.

A treći post na Fejsbuku, objavljen dan kasnije, podeljen je više od 5.000 puta. Uz fotografiju belog kombija, stajalo je:

- Kad izađete na parking šoping centra i kraj svog automobila vidite parkiran kombi poput ovoga, ne idite prema svom autu- navodi se, uz upozorenje da trgovci seksualnim uslugama prepravljaju te kombije da se ne mogu otključati iznutra i kad jednom uđete unutra, nikad više ne izađete.

Panika se proširila i na Kaliforniju, pa je tako jedan čovek 15. novembra napisao na Fejsbuku:

- Ako vidite kombi poput ovoga, zovite 911. Ovo je namenjeno trgovini seksualnim robljem- stoji u postu koji je podeljen čak 151.000 puta.

Pročitajte OVDE  čime je to Pentagon šokirao svet.

Izvor: index. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA