Najnovije

IRONIJA SUDBINE: Sovjetski tenk-veteran T-34-85 uništila raketa ispaljena iz ruskog „Korneta“ (VIDEO)

Pre nekoliko dana bili smo svedoci uništenja čuvenog tenka T-34-85 koji su upotrebljavale jemenske milicije koje podržavaju prosaudijskog predsednika Hadija. NJega su Huti pogodili „ubicom tenkova“ koji je smrtonosan i za najmoderniju oklopnu tehniku koja se proizvodi u svetu.

T-34 (Foto: mil.ru)

Izvor je napomenuo da je tenk-veteran T-34-85 uništen vođenom raketom 9M133-1 koja je lansirana iz savremenog protivtenkovskog raketnog sistema „Kornet-Э“. Ovaj sistem je poznat po tome što je u rukama veštog nišandžije mogao da uništi savremene borbene tenkove, koji imaju neuporedivo snažniju oklopnu zaštitu, kao što je to npr. američki tenk „Abrams“.

Država Jemen je od Rusije nabavila ove „ubice tenkova“ još pre početka građanskog rata. Pored toga, kod hutu milicija su registrovane i iranske kopije ovog sistema koje nose naziv „Dehlaviyeh“.

Suprotostavljene strane u Jemenu, i dalje intenzivno nastavljaju da upotrebljavaju različita vođena protivoklopna raketna sredstva, koja su u poslednjih deceniju i po postali hit u praktično svim konfliktima na prostoru Bliskog istoka. Tu su još prisutni i nešto stariji ali i dalje veoma ubojiti raketni sistemi sovjetske proizvodnje „Fagot“ i „Konkurs“. Pomoću njih se gotovo svakodnevno uništavaju oklopna vozila različite namene, uključujući i saudijske osnovne borbene tenkove američke proizvodnje M1A2S.

I to nije sve. U epizodnim ulogama se pojavljuje i raketni sistem prve generacije „Maljutka“ koja je razvijena 60-ih godina prošlog veka.

Na ovom ratištu su veoma prisutni i protivtenkovski raketni sistemi „Metis“ koji u stvari predstavlja lakšu verziju sistema „Kornet“. Sa njim su zabeleženi uspesi u borbi protiv neprijateljskih „oklonjaka“ koje su predstavljali tenkovi M60A3, AMH-30 i oklopno vozilo-točkaš LAV-25.

Srbija izvozi granate u Rusiju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA