Najnovije

KAD PLJAČKAŠU PLAĆATE ODŠTETU! Da bi držao oružje moraš biti ugrožen, ako si ugrožen oduzeće ti ga! (VIDEO)

Nabavka vatrenog oružja je izmenama zakona od 2016. godine dosta je otežana. Da bi posedovali oružje za ličnu bezbednost morate da dokažete da ste ugroženi. Kako? Kako da dokažem da će meni možda neko u narednih par godina provaliti u stan, upitao je Darko Božić, instruktor rukovanja vatrenim oružjem i urednik Dum dum kanala na Jutjubu.

Darko Božić (Foto: HelmKast)

On je rekao da potom, ako već imate legalno oružje i prijavite da vam je neko pretio, policija će vam to oružje oduzeti. 

- To je još jedna začkoljica. Imate recimo legalno oružje i imate nekog komšiju, koji je psihički nestabilan, i zapreti vam recimo: „Ako te još jednom vidim u hodniku, polomiću ti ruke i noge“. I vi ga prijavite, a vama se oduzima oružje, preventivno. Zašto? Pa valjda to oružje imate da bi se zaštitili – primećuje Božić.

U emisiji se govorilo i o tome ako vam je policija iz pomenutih razloga, ne vašom krivicom, privremeno oduzela oružje, zašto plaćate porez na oružje u periodu kada ono nije u vašem posedu, i da li bi to trebalo da bude tako. 

Advokat Lazar Babić govorio je u istoj emisiji i o nužnoj odbrani, kada ste ranili ili čak usmrtili pljačkaša koji vam je upao u stan, kao i paradoksu kada lopovu plaćate odštetu jer ste ga ranili braneći svoju porodicu i svoju imovinu.

- Kod klasične primene nužne odbrane, lice se oslobađa krivične odgovornosti i tu nema dela. I onda to lice koje je vršilo recimo provalu, nema pravo na odštetu. Međutim, kada se određeno lice zbog iskrivljene primene u praksi, osudi za prekoračenje nužne odbrane, pljačkaš kome ste naneli teške telesne povrede bi mogao da traži naknadu štete. Što je potpuno iskrivljeno tumačenje prava – ukazao je advokat Babić.

Darko Božić je otkrio da je u Federaciji BiH, za razliku od Republike Srpske, dozvoljeno nošenje oružja i da ga veliki broj ljudi nosi, ali da nema zloupotrebe. Kako je rekao, oni koji nose legalno oružje su „najdogovorniji građani“, dok se skoro svi zločini čine nelegalnim oružjem. On je otkrio podatke da u zemljama gde je dozvoljeno nošenje oružja ima manje zločina, a naveo je primer Hondurasa gde je nelegalno posedovati bilo kakvo vatreno oružje, ali da ta zemlja ima najveću stopu ubistava vatrenim oružjem u svetu. 

Takođe, bilo je reči šta od hladnog oružja možete nositi sa sobom, a šta ne, i u kojim situacijama se neki predmeti smatraju kao oružje, a u kojim ne. Tu je rasvetljeno i da li smete da nosite recimo bejzbol palicu u kolima, što je inače dosta popularno, ali i šta je sa nošenjem noža u džepu, biber spreja i slično. Takođe, dat je odgovor na pitanje, ukoliko trenirate borilačke veštine, da li ste obavezni da upozorite napadača na poznavanje borilačkih veština, jer će se vaše ruke i telo smatrati kao oružje, ili to nije slučaj. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA