Najnovije

POROŠENKO OPTUŽEN ZA VELEIZDAJU! HITNO GA SKLANJAJU SA VLASTI! Trgovao oružjem sa Rusima? (VIDEO)

Lider partije Otadžbina i ukrajinski predsednički kandidat Julija Timošenko saopštila je da njena politička snaga, zajedno sa drugim frakcijama Vrhovne Rade, pokreće proceduru opoziva predsednika Porošenka "zbog veleizdaje, promovisanja neprijatelja i trgovine krvlju na sa ''zemljom okupatorom". Ona je ovo saopštila nakon novinarskog istraživanja rada ukrajinskog predsednika.

Porošenko (Foto: RIA Novosti)

„Smatramo da činjenice koje objavljuju novinari spadaju u član 111. Krivičnog zakonika - izdaja, čin koji je namerno počinio državljanin Ukrajine na štetu suvereniteta, teritorijalne celovirosti, nepovredivosti granica, odbrane, državne i ekonomske sigurnosti Ukrajine.

To je pomoć neprijatelju, uništenje ukrajinske vojske, pomoć okupatoru zemlje u zauzimanju naše zemlje, što je pitanje nadležnosti“, naglasila je Timošenko.

Ona je primetila da su dokazi prikupljeni od strane istraživačkih novinara tokom nekoliko godina nesumnjivo potvrđeni - predsednik i njegova pratnja preko Lenjinskog kovačnika Porošenka prokrijumčarili su u Ukrajinu rezervne delove iz Ruske Federacije uz provizije i 2-4 puta previsoke cene. Ove oštećene jedinice iz zemlje agresora su snabdevene za ukrajinske vojne fabrike i instalirane na ukrajinsku vojnu opremu.

"To je potkopalo odbranu zemlje, uništilo sankcije protiv Ruske Federacije, i što je najvažnije, sadašnji predsednik Ukrajine, Petro Porošenko, bio je na čelu ove piramide", pojasnila je Timošenko.

"Trgovinom krvlju" pod krinkom patriotskih slogana, šef države je zaradio milijarde grivni na tugu našeg naroda i "uništio" Ukrajinu'’, rekla je lider Otadžbine.

Timošenko je takođe pozvala "sve, bez izuzetka, poslanike koji imaju čast i savest, da postave na mesto sve organizovane kriminalne grupe."

Suština novinarskog istraživanja

Juče prvi deo velike novinarske istrage o Porošenku nastao na internetu.

Prema njegovim autorima, tajna prepiska Porošenkovih saradnika ukazuje na ogromne količine mita i šeme milionskih krađa u odbrambenoj industriji.

Direktni učesnik ovih šema je sin zamenika sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Olega Gladkovskog Igora.

Prema novinarskom istraživanju, sin Gladkovskog., koji je u to vreme imao 22 godine, zajedno sa svojim partnerima, organizovao je 2015. godine isporuke krijumčarenih ruskih delova za vojnu opremu.

U isto vreme, državna preduzeća za odbranu su preplaćena za robu 2-4 puta.. Rukovodstvo koncerna Ukroboronprom znalo je za lažne transakcije i dalo je saglasnost.

Pored pomenutog Igora Gladkovskog, njegov prijatelj Vitalij Žukov, koji “pravi dokumente i daje mito”, takođe se bavi poslovima javnih nabavki. Radio je u Ukroboronpromu, odakle je 2014. godine prešao u privatni sektor.

Treći organizator je Andrej Rogoza. Autori istrage njega nazivaju "specijalistom za krijumčarenje", tvrdeći da je muškarac "čak i pre pravljenja trojke sa Žukovom i Gladkovskim, zaradio novac na sumnjivim ugovorima o odbrani".

Kao što se vidi iz objavljene prepiske, Gladkovski junior. se bavio "pitanjima na visokom nivou", usklađujući sporazume, posebno, preko svog oca. Gladkovski stariji, pored svoje pozicije u Savetu za bezbednost, takođe ima poslovni odnos sa predsednikom Porošenkom.

Žukov i Rogoza su bili angažovani u takozvanom "aktuelnom crnom radu" - direktnoj organizaciji zaliha, sporazumima sa dobavljačima i transferu novca.

U komunikaciji sa čelnicima državnih preduzeća i dobavljača, preduzetnici direktno govore o krijumčarenju iz Rusije i razgovaraju o transferu novca. Između njih, oni su se složili, na primer, o tome koja pitanja Gladkoski junior treba da reši kroz svog oca ili preko upravnika fabrike. To se navodi u izveštaju i iznosu dohotka.

Novinari su najavili još dva dijela istrage, koji se tiču krađe u oblasti odbrane.

Kako spaliti Ameriku za tri rublje, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA