Najnovije

Danas konačan dogovor Srbije i Evroazijske ekonomske unije! Pada rampa Belorusije?!

Srpska delegacija, na čelu sa ministrom trgovine Rasimom LJajićem, boraviće danas u Moskvi, gde se očekuju finalizacija i konačni dogovor o slobodnoj trgovini između naše zemlje i Evroazijske ekonomske unije. Ukoliko dogovor bude postignut, Srbija će moći da izveze bez carine određene količine sira, cigareta i voćnih rakija. Rampu na ovaj sporazum spustila je Belorusija, koja se usprotivila traženoj kvoti od 1.000 tona za sir.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Ministar LJajić danas će se sastati sa ministarkom trgovine Evroazijske unije Veronikom Nikišinom, s kojom bi trebalo da obavi finalnu rundu razgovora o zaključenju tog sporazuma.

- Mislim da ćemo postići kompromis i na taj način usaglasiti sporazum - kazao je ministar LJajić. - Bio bih vrlo neprijatno iznenađen ukoliko bude drugačije.

Tokom pregovora, Srbija je tražila bescarinski režim za pojedine naše proizvode, jer se prilikom izvoza i dalje naplaćuje carina za njih. Srpski tim očekuje da se odobre kvote, i to 1.000 tona za sir, 2.000 tona za cigarete i 50.000 litara za vinjak. Kada je reč o vinjaku, on je zasmetao Jermeniji, a sir - Belorusiji. Inače, u Srbiju čak i cigarete iz Rusije ulaze bez carina, a naša zemlja, ako ih izveze kod njih, plaća 18 odsto carine.

Evroazijsku ekonomsku uniju čine Rusija, Kirgizija, Belorusija, Jermenija i Kazahstan. Trenutna razmena robe sa Srbijom dostiže 2,8 milijardi dolara, a najviše se trguje sa Rusijom.

Investitori

Zbog pogodnosti koje pruža sporazum sa Evroazijskom unijom mnogi strani investitori su i izabrali Srbiju za svoje poslovanje. Naša zemlja je odlična veza za mnoge strane kompanije koje žele da izvoze na to tržište.

Proroković predao predlog platforme za Kosmet. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

LJajić o protestima i izborima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA