Najnovije

INDIJSKI EKSPERTI: Zašto lovci Su-30MKI nisu branili indijsko nebo od agresora? (VIDEO)

Prema informacijama neimenovanog izvora koji je zaposlen u indijskom Ministarstvu odbrane, projekat izgradnje ojačanih hangara je odobren tek 2017.godine. Dakle, pune dve decenije od momenta kada su ovi avioni nabavljeni, što je apsolutno nedopustivo za ozbiljna ratna vazduhoplovstva i vojsku u celini.

Su-30MKI (Foto: Jutjub)

„Usled birokratskog odlaganja nismo uspeli da izgradimo neophodne hangare za višenamenske lovce Su-30MKI koji bi bili bazirani u blizini granične linije sa Pakistanom. Komitet za pitanja bezbednosti je odobrio ovaj projekat tek krajem 2017.godine“- rekao je izvor iz indijskog ministarstva. Usled tehničkog razloga avioni Su-30MKI nisu mogli da budu raspoređeni u blizini granice sa Pakistanom i pravovremeno reaguju na dejstvo protivničke avijacije.

U rano jutro, 27.februara ove godine, grupacija jačine dve eskadrile RV Pakistana (više od 20 aviona) presekla je liniju kontrole u nameri da izvrši udar po indijskim kopnenim ciljevima upotrebom jedrećih bombi N4. Međutim, te planove su im pokvarili lovački avioni MiG-21 „Bizon“ koji su sa svojim kapacitetima prisutni u ovom regionu, i koji su brzo reagovali na  agresiju.

Pored lovaca MiG-21 „Bizon“, prema pakistanskoj grupaciji aviona poleteli su i moderniji lovački aparati RV Indije („Miraž-2000“ i Su-30MKI). Međutim oni su se u tom momentu nalazili isuviše daleko od rejona incidenta. Oni su na ovo područje prostigli tek kada se praktično sve završilo. Prema indijskim podacima, u neravnopravnom sukobu sa grupacijom pakistanskih aviona, oboren je jedan pakistanski lovac F-16 i jedan indijski MiG-21 „Bizon“.

Indijsko ratno vazduhoplovstvo je još pre 22 godine nabavilo prvi kontigent lovačkih aviona Su-30.Do današnjeg dana, Indija je od Rusije nabavila ukupno 272 lovca, od čega se njih 240 nalazi u operativnoj upotrebi. Međutim, rashodi koji su neophodni za izgradnju adekvatne infrastrukture za ove avione, nisu bili uključeni u celokupan ugovor. Indijsko ratno vazduhoplovsto je pitanje izgradnje hangara za ove avione, pokrenulo u momentu kada se na njegovom čelu nalazio maršal Norman Braun (N.A.K. Browne), koji je ovu funkciju obavljao u periodu avg. 2011-dec.2013. g.

Eksperti stalne parlamentarne komisije za odbranu su u svom izveštaju iz 2016.godine ukazali na kašnjenje u izgradnji neophodnih hangara za savremene lovačke avione Su-30MKI. Oni su istakli da se ovakvo stanje mora hitno rešiti, jer je broj specijalno ojačanih objekata za smeštaj aviona nedopustivo mali.

Su-30MKI je višenamenski lovački avion napravljen na bazi Su-30. Nalazi se u RV Indije u broju od nekih 250 jedinica. NJegova osnovna namena je ostvarivanje vazdušne prevlasti na širem prostoru. Opremljen je modernom avionikom koja je realizovana u kooperaciji Rusije-Indije-Francuske i Izraela. Avion poseduje radar sa pasivnom faziranom rešetkom N011 Bars. Ovo mu omogućava da upotrebljava širok spektar modernog raketnog naooružanja klase vazduh-vazduh, vazduh-zemlja i vazduh-more.

Prema rečima brojnih analitičara, kako sa istoka tako i sa zapada, Su-30MKI je jedan od najboljih lovačkih aviona na svetu.

Maduro je trebao da bude ubijen smrtonosnim dronom. "Mozak operacije" otkriva detalje neuspelog atentata koje možete pročitati OVDE.

Izvor: Dinakar Peri –The Hindu/ bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA