Najnovije

DEMONSTRANTI PONOVO KRENULI KA ZGRADI RTS-A: Evo kakve su zahteve izneli (VIDEO)

Održava se šesnaesti po redu protest "Jedan od pet miliona". Demonstranti su se okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta odakle su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Radio-televizije Srbije.

Protest u Beogradu (Foto: Jutjub)

Protest je počeo na Platou oko 18 časova. Okupljenima su se obratili glumac Branislav Lečić i general u penziji Sreto Malinović.

Lečić je rekao da su zahtevi demonstranata ostavke predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednice Skupštine Maje Gojković.

Zahteva se i ostavka rukovodstva RTS-a i članova i članica REM-a kao i obezbeđenje za poštene izbore u roku od šest do devet meseci.

Kako je rekao, ukoliko se zahtevi ne ispune, cela Srbija okupiće se u Beogradu u subotu 13. aprila.

Naveo je da je pre 28 godina imao iste zahteve da mladost i srpska pamet kažu svoju reč. Rekao je da vlast hoće da ih se plaše i da im se dive i dodao da se demonstranti ne plaše i da se ne dive. 

Nakon obraćanja Lečića, na platou je puštena himna "Bože pravde" i održan je minut ćutanja za žrtve bombardovanja 1999. godine.

General u penziji Sreto Malinović je rekao da mu je čast da se obrati pred onima koji su ustali protiv nepravde i ponižavanja razuma Srbije.

Zahvalio im je što su ga inspirisali da nastavi da se bori i ukazao da je sutra 20 godišnjica od NATO agresije na Srbiju.

Poručio je da neke rane ne mogu da zacele i da je tada državnom rukovodstvu predstavljeno kakav je odnos sanga i način na koji NATO ratuje, kao i moguće posledice. Uprkos tome, dodaje, ušlo se u rat da najjačom silom ali je pružen otpor koji agresor nije očekivao.

Međutim, kaže da je onda potpisan nekakav sporazum kojim su žrtve i traume naroda učinjene uzaludnim. Rekao je da sada državu vode isti ljudi koji "poturaju tezu da su njihovi prethodnici izgubili Kosmet". 

Sa Platoa su demonstranti krenuli u protestnu šetnju do zgrade RTS-a, preko Makedonske i Svetogorske ulice.

Najavili su da će ispred zgrade RTS-a održati performans pod nazivom "Dnevnik slobodne Srbije" u kom će se obratiti Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković koji su prošle nedelje uhapšeni zbog upada u RTS.

Organizatori protesta pozvali su građane da se uzdrže od nasilnih i uvredljivih radnji i da, dostojanstveno i kulturno izraze svoje nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Među okipljenima su i lideri Saveza za Srbiju. 

Prošle subote je grupa demonstranata, predvođena liderima opozicije, upada u zgradu Radio-televizije Srbije zahtevajući uživo uključenje u program. Oni su na ulazu iz Aberdareve ulice odgurali obezbeđenje i ušli u televiziju. 

Nakon višečasovnih zahteva da mirno napuste zgradu, pripadnici Žandarmerije potisnuli su ih iz zgrade. Oko ponoći demonstranti su napustili i okoline Javnog servisa.

Domaće, evropske i svetske organizacije novinara osudile su upad u zgradu Javnog servisa, navodeći da je to pritisak na slobodu medija. 

Povodom upada demonstranata i dela opozicije u zgradu RTS-a, reagovao je i predsednik Vučić rekavši da država neće dozvoliti nikome da nasiljem ugrožava bilo koga.

Prvi protest u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Nakon toga dodati su i zahtevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad LJ. Stefanović.

Objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova takođe je jedan od zahteva.

Šta je Siniša Kovačević rekao o Vučiću, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Protest u Zrenjaninu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA