Najnovije

OVO JE KATASTROFA! Amerikanci prodaju Saudijskoj Arabiji nuklearnu tehnologiju! Rešili da Bliski istok pretvore u pakao!

Američka administracija navodno je odobrila kompanijama da prodaju nuklearnu tehnologiju Saudijskoj Arabiji. Ministar energetike Sjedinjenih Američkih Država Rik Peri odobrio je šest tajnih dokumenata kompanijama da prodaju nuklearnu tehnologiju i pomoć Saudijskoj Arabiji, navodi se u kopiji dokumenta koji je na uvid imala novinska agencija Rojters, prenosi Al DŽazira.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman (Foto: Jutjub)

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa tiho vodi širi posao oko deljenja američke tehnologije u sferi nuklearne energije sa Saudijskom Arabijom koja želi da napravi najmanje dve nuklearne elektrane. Perijeva odobrenja, poznata kao pod imenom Part 810, omogućavaju kompanijama da vrše preliminarne radove na nuklearnoj energiji uoči bilo kakvog posla, ali ne i da šalju opremu potrebnu za elektranu, govori za Rojters izvor upoznat sa dogovorima pod uslovom da se njegov identitet ne objavljuje, piše Al DŽazira.

Trka u naoružanju

Administracija Ministarstva energetike za nacionalnu nuklearnu sigurnost (NNSA) navodi u dokumentu kako su kompanije od Trampove administracije tražile da odobrenja ostanu tajna.

- U ovom slučaju, svaka od firmi koja je dobila posebno odobrenje (za Saudijsku Arabiju) dala nam je pismeni zahtev da odobrenje ne bude javno objavljeno – navodi se u dokumentu.

U prošlosti je Ministarstvo energetike javnosti objavljivalo odobrenja iz sfere Part 810 i ona su se mogla čitati u sedištu ovog ministarstva.Zvaničnik Ministarstva navodi kako zahtevi sadrže lične informacije, te kako su odobrenja prošla kroz brojne agencije kako bi dobila odobrenje. Mnogi američki zakonodavci su zabrinuti jer smatraju kako bi deljenje nuklearne tehnologije sa Saudijskom Arabijom moglo dovesti do trke u nuklearnom naoružavanju na Bliskom istoku. Prošle godine saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je rekao da će njegovo kraljevstvo razviti nuklearno oružje ako njegov rival Iran učini isto.

Sirijac rasturio Amerikance u Savetu bezbednosti UN. Pogledajte OVDE.

Izvor: Al Jazeera

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Saudijska Arabija i grad DŽeda

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA