Najnovije

NOVI HAOS, MIR JE NEODRŽIV, RAT SVE IZVESNIJI?! Indijske snage oborile pakistanski... (VIDEO)

Istorijski napeti odnosi između dva suseda i dve nuklearne sile dodatno su eskalirali nakon što je 40 indijskih vojnika poginulo u bombaškom napadu koji je izvršila jedna pakistanska teroristička grupa, da bi sukob kulminirao krajem februara okršajem pakistanskog F-16 i indijskog MiG-21 iznad Kašmira.

Indijska vojska (Foto: Jutjub)

Prema “India Express”, koji se poziva na indijsko Ministarstvo odbrane, vazduhoplovne snage zemlje su oborile pakistansku bespilotnu letelicu zbog povrede vazdušnog prostora. Kako je izvestila medijska kuća, dron je ušao u indijski vazdušni prostor oko 19:30 sati po lokalnom vremenu. To se desilo ubrzo nakon što je novinska agencija “Ani” saopštila da je jedan dron oboren iznad grada Bikanera.

Pakistanske vlasti još uvek nisu komentarisale ove informacije, dok su vesti usledile nakon nezapamćene eskalacije između NJu Delhija i Islamabada, koja je kulminirala sukobom oko Kašmira, što je rezultiralo padom indijskog MiG-21, kada je indijski pilot zarobljen, i padom pakistanskog F-16 krajem februara. Vazdušna bitka usledila je nakon vazdušnog udara indijskog vazduhoplovstva na teroristički kamp grupe DŽaiš-e-Mohamed iz pakistanskog vazdušnog prostora.

Pakistanska grupa DŽaiš-e-Mohamed, povezana sa Al-Kaidom, preuzela je odgovornost za bombaški napad na kolonu indijskih vojnika u Kašmiru početkom februara, u kojoj je poginulo najmanje 40 vojnika. Indija je okrivila Pakistan zbog ćutanja i pasivnog odnosa prema borbi protiv terorizma, dok je Islamabad demantovao te tvrdnje i optužio NJu Delhi da krši teritorijalni integritet i suverenitet Pakistana obavljanjem vazdušnih operacija na pakistanskoj strani Kašmira.

Međutim, kriza se stišala nakon što je Pakistan oslobodio zarobljenog indijskog pilota u onome što je premijer Imran Kan opisao kao "miroljubivi gest", a Islamabad je najavio povratak svog ambasadora u Indiju ranije ove sedmice usred deeskalacije napetosti.

U Siriji su ubijena tri američka vojnika. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da li Kašmir pripada Indiji ili Pakistanu?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA