Najnovije

MOSKVA PONOVO UDARILA PO ALIJANSI: Evo šta je NATO stvorio na Kosmetu

Zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško je govoreći o "uspesima" NATO-a, posavetovao da se pogledaju "plodovi" aktivnosti ovog vojnog saveza.

Moskva (Foto: RIA Novosti)

"Pitanje je da li je NATO `uspešan` u drugim oblastima. Rezultate možete pogledati - prepoznaćete ih po `plodovima` “, rekao je Gruško u intervjuu za RIA Novosti povodom 70. godišnjice ove vojne organizacije. Vašingtonski sporazum, koji je postavio temelje NATO-a, potpisan je 4. aprila 1949. godine.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Kosova i Metohije stvorena je polukriminalna pseudo-država, koja je izvor mnogih problema u Evropi, te da je Srbiji nanesena ogromna šteta.

"Kosovska kampanja NATO-a predstavljala je ozbiljan udarac celom sistemu međunarodnog prava i naporima da se stvori istinski kolektivna arhitektura bezbednosti u Evropi", rekao je Gruško.

U Avganistanu su, dodao je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, ogromna sredstva potrošena tokom skoro 18 godina, ali oko 40% stanovništva zemlje živi na teritoriji pod kontrolom Talibana.

"Vojna kampanja NATO-a dovela je do značajnih civilnih žrtava. Proizvodnja opijuma povećana je za desetine puta", rekao je Gruško, ukazujući da je 2001. godine površina pod makom iznosila oko 7,6 hiljada hektara, a da je u 2017. godini iznosila 328 hiljada hektara. U 2017. godini bila je i rekordna proizvodnja opijuma, odnosno oko devet hiljada tona.

"Trenutna misija Alijanse `Odlučna podrška` (u Avganistanu) ne nosi se sa stvaranjem efikasnih avganistanskih snaga bezbednosti. NJihovi gubici su ogromni, a nivo dezertiranja je značajan", dodao je on.

Gruško je ukazao i na operaciju NATO-a "Ujedinjeni zaštitinik" u Libiji, što je rezultiralo dovođenjem zemlje u haos.

"Kao rezultat socijalnog inženjeringa na Zapadu, gigantske teritorije na Bliskom istoku i u regionu Severne Afrike su lišene znakova državnosti. Postale su izvor i utočište terorističkih grupa, uključujući `ID", rekao je Gruško.

Upravo ta nestabilnost generiše migracione tokove, u kojima Evropa riskira svoje utapanje, dodao je on.

Gruško je danas takođe saopštio da su Rusija i NATO u potpunosti prekinuli saradnju. O tome više pročitajte OVDE.

Izvor: Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruska flota se trenira na NATO brodovima na Crnom moru

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA