Najnovije

PRSLI S MOZGOM! HRVATIMA SMETA VLASTITA HIMNA! Menjaju tekst, ubacuju ove reči (VIDEO)

Udruženje "Zrinska garda" predložilo je hrvatskom Saboru izmenu teksta himne Republike Hrvatske. To udruženje, koje čuva tradiciju porodice Zrinski, traži da stih "Teci Dravo, Savo teci" glasi "Muro, Dravo, Savo teci". Hoće da menjaju tekst hrvatske himne, "teci Dravo, Savo – uključiti Muru".

Promena straže Zrinske garde u Čakovecu (Foto: Jutjub)

Obrazlažući taj zahtev, predsednik “Zrinske garde” iz Čakoveca Đuro Bel je rekao da je Mura granična reka prema Evropi, prenosi “Jutarnji list“.

- Pre tačno 100 godina Međumurje je priključeno Matici i time je najsevernija granica naše zemlje postala Mura - rekao je on.

- Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, sasvim legitimno uvršteno i “sinje more”, smatramo uputnim da se i reka Mura uvrsti u tekst himne - navode predlagači.

Pisanu podršku inicijativi “Zrinske garde” dali su već neki župani, gradonačelnici, biskupi, ali i Matica Hrvatske, Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj i drugi. “Zrinska garda” takođe traži da se podigne primereni spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu.

Republika Srpska će nestati ukoliko BiH uđe u NATO. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug, Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pripadnici Zrinske garde u Čakovecu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA