Najnovije

Svi putevi vode u Kinu: 17 Arapskih zemalja pridružilo se novom "Putu svile" Pekinga

Na poslednjem Kinesko-arapskom forumu zvanični Peking je potvrdio kooperaciju sa 17 Arapskih zemalja koje su postale deo multitrilionskoj inicijativi "Pojas i put", prenela je agencija Hinhua.

Novi Put svile (Foto: CCTV)

Drugi Kinesko-arapski forum o reformi i razvoju održan u Šangaju, privukao je više od stotinu biznismena, političara i akademika iz Kine i Arapskih zemalja, uključujući Egipat, Liban, DŽibuti i Oman. Ovogodišnji sastanak koji nosi naziv "Izgradimo pojas i put, podelimo razvoj i prosperitet" posvećen je jačanju samog projekta. 

Arapske zemlje su pokazale veliko interesovanje za saradnju sa Pekingom. Osim što su pristupile Inicijativi, potpisale su i sveobuhvatna strateška partnerstva sa Kinom. 

 
 

"Predstavnici arapskih zemalja izjavili su da kooperacija sa Kinom donosi velike mogućnosti njihovim državama da pojačaju reforme i ubrzaju rast", izjavio je novinarima portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang. 

Kinesko-arapska kooperacija u ovom projektu dobiće još jedan "jak podsticaj" jer će većina lidera arapskih država prisustvovati Drugom forumu za međunarodnu kooperaciju "Pojas i put" koji će se održati kasnije ovog meseca u Pekingu, navode diplomate. 

Kina je od 2017. godine drugi najveći trgovinski partner u Arapskom svetu sa više od 190 milijardi dolara u spoljno-trgovinskoj razmeni, navodi zamenik generalnog sekretara Arapske lige Kalil Tavadi. 

Isti zvaničnik je istakao da je 21 arapska država potpisala memorandum o razumevanju o novom putu svile u 2018. godini.

Koje upozorenje stiže iz Moskve, pročitajte OVDE​​​​​​​.

Izvor: Pravda/Rt.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA