Najnovije

PUTIN I KIM OČI U OČI: Evo šta je Putin rekao odmah na početku (VIDEO)

Predsednici Rusije i Severne Koreje sedeli su na istorijskom samitu u Vladivostoku, izražavajući nadu da će oživeti mirovni proces na Korejskom poluostrvu i razgovarati o normalizaciji odnosa sa SAD.

Putin i Kim u Vladivostoku (Foto: RIA)

Samit na ostrvu Ruski, nedaleko od Vladivostoka, počeo je malo kasniti jer je let predsednika Vladimira Putina kasnio. Severnokorejski lider Kim DŽong Un doputovao je vozom, stigavši u sredu.

U kratkim javnim komentarima pre razgovora, dvojica lidera izrazili su nadu da će samit pomoći u napretku procesa pomirenja na Korejskom poluostrvu. Putin je pozdravio Kimov doprinos "normalizaciji odnosa" sa SAD i otvaranjem dijaloga sa Južnom Korejom.

Kim je izrazio nadu da će samit u Vladivostoku biti "prekretnica" u pregovorima o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ali i da će biti nadograđen "tradicionalno prijateljskim vezama" između Rusije i Severne Koreje.

Severnokorejski lider je takođe izrazio zahvalnost Putinu jer je leteo sve do Vladivostoka radi sastanka. Ruski grad Dalekog istoka je samo 129 kilometara od granice sa Severnom Korejom.

Istorijski samit se održava manje od dva meseca nakon što se Kimov drugi samit sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Hanoju obustavio bez napretka u denuklearizaciji. SAD su odbile zahtev Severne Koreje za delimičnim ukidanjem sankcija u zamenu za postepeno rasformiranje nuklearnih i raketnih programa. Vašington insistira na potpunom razoružanju pre nego što se ukinu bilo kakve sankcije.

Denuklearizacija Korejskog poluostrva je glavni predmet samita Kim-Putin, ali će se razgovarati i o bilateralnim odnosima, trgovini i humanitarnoj pomoći.

Posle samita, Putin treba da poseti Kinu.

O razgovoru Trampa i libijskog generala Haftra čitajte OVDE.

Izvor: Vostok.rs/Rt. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA