Najnovije

ERDOGAN REŠIO DA ZARATI SA AMERIKANCIMA?! Posle ovako glupog poteza Ankare, više nema nazad!

Dvoje zaposlenih u američkom konzulatu, turski državljani, uhapšeni su od strane vlasti 2017. godine zbog optužbi za terorizam i špijunažu. Taj potez je doveo do eskalacije u odnosima između dva NATO saveznika, pri čemu su SAD suspendovale zahteve za iseljenje iz Turske, za one koji nisu imigranti, što je izazvalo recipročan potez iz Ankare.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Jutjub)

Prema Rojtersu, pozivajući se na kopiju dokumenta, turske vlasti podigle su optužnicu protiv trećeg zaposlenog u američkom konzulatu u Istanbulu zbog optužbi za pripadnost terorističkoj grupi.

Oficir za bezbednost u američkom konzulatu u Istanbulu Nazmi Mete Čanturk, njegova supruga i njegova ćerka optuženi su da imaju veze sa pokretom američkog imama Fetulaha Gulena.

Tužilaštvo traži zatvorsku kaznu za tri osobe zbog optužbi za članstvo u terorističkoj grupi, navodi se u optužnici, kako navodi Rojters. Ankara, kao i Vašington, tek treba da zvanično potvrde izveštaj medija.

Odnosi između Vašingtona i Ankare pogoršali su se 2017. godine, nakon što je u Turskoj uhapšen Metin Topuz, turski državljanin koji je bio zaposlen u američkom konzulatu.

Posle hapšenja, SAD su suspendovale vizne usluge Turskoj, dok su ovi drugi reagovali po principu “milo za drago”. Nedelju dana kasnije, turske vlasti izdale su nalog za hapšenje drugog člana osoblja, isto turskog državljanina.

U Americi uhapšena i osuđena Ruskinja Marija Butina. Pogledajte OVDE zbog čega.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA