Najnovije

O PATRONU, TENZIJAMA I "NEPOSLUŠNIM" MONASIMA: Zašto Milo donosi zakon kojom se srpskoj crkvi otima imovina?

Skandaloznom izjavom da Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori iz "prostorija koje joj ne pripadaju" pokušava da utiče na dnevno-političke prilike u toj zemlji trudeći se da ostvari viziju "Velike Srbije", predsednik Crne Gore, Milo Đukanović dodatno je poljuljao diplomatske odnose između dve zemlje.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

U Hramu Hristova Vaskrsenja u Podgorici danas će biti održan svenarodni Trojičindanski sabor za odbranu vere i svetinja povodom nedavno usvojenog Predloga zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Sabor počinje u 9 časova Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti više arhijereja SPC.

Posle niza njegovih poteza, čini se da je planom da se SPC oduzmu crkveni objekti i prostorije pokidana jedna od poslednjih spona pokušaja održavanja dobrosusedskih odnosa.

Oduzimanje imovine, priče o obnovi autokefalne Crnogorsko pravoslavne crkve (CPC) i otvoreno odbijanja svake vrste kompromisa sa Srbijom po pitanju Predloga zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori, nameću samo jedno pitanje - zašto Đukanović to radi?

"Packa" za Mitropolita Amfilohija

Opipavanje pulsa javnog mnjenja pred izbore, veštačko izazivanje tenzija, ali i javni istupi mitropolita Amfilohija crnogorsko-primorskog prema mišljenjima stručnjaka su među okidačima da Đukanović, "crnogorski monarh" da predlog zakona po kome bi se oduzela imovina SPC-a.

- Ovakav Đukanovićev postupak vrlo lako može da se gleda i kao pokušaj smirivanja Amfilohija Radovića i drugih crkvenih poglavara koji umeju da se mešaju u politiku - kaže verski analitičar Draško Đenović.

Đenović dodaje da u Crnoj Gori postoji jasan sukob između političara i crkvenih poglavara, jer kako navodi oni bi, ma koliko to bizarno zvučalo - međusobno želeli da zamene uloge.

- Mnogi političari zavide episkopima jer su epsikopi maltene ceo život na poziciji i nemaju tako česte reizbore, te bi političari voleli da i oni budu nesmenjivi kao episkopi, a ovi bi sa druge strane voleli da imaju moć i novac kao političari - navodi Đenović.

Izazivanje tenzija

Prema rečima crnogorskih političara, ovakav Milov potez predstavlja namerno izazivanje tenzija i dodatno pogoršavanje već poljuljanih odnosa između dve zemlje.

- Mislim da je u pitanju pre svega vrlo namerno biranje ove teme jer se žele izazvati tenzije, a snažne tenzije i erupcija nacionalizma upravo trebaju ovakvoj vlasti da bi, toboze braneći interese Crne Gore i čuvajući njenu nezavisnost sebe stavila u poziciju jedinog garanta opstanka zemlje, i državnog i duhovnog. To je već dobro poznati šablon korumpiranog sistema kada želite da izbegnete odgovornost za kriminalizaciju i potkradanje svoje države, lošu ekonomsku situaciju i egzodus mladih koji beze u SAD i zemlje Zapadne Evrope - kaže za "Blic" Nedeljko Rudović, nezavinsi poslanik u crnogorskom parlamentu.

Opipavanje pulsa pred izbore i dodvoravanje narodu

Sa druge strane stručnjaci smatraju da ovaj kontroverzan Đukanovićev potez njegov način da opipa puls birača pred predsedničke izbore koji će biti se održati naredne godine.

- Ovakav potez može biti i jedna vrsta provere reakcija javnog mnjenja i provera kakavu podršku će nakon ovog poteza imati od strane onih koji podržavaju SPC, a do sada su glasali za njega - ističe Đenović.

On smatra da oduzimanje imovine SPC i ovakvo ugnjetavanje vernika u neku ruku čini proveru podrške upućene Đukanoviću.

Prema rečima sagovornika, crnogorskog poslanika, Đukanović pomenuti zakon koristi i za predstavljanje sebe kao jednog političara koji se bori za opstanak Crne Gore i njenu bolju budućnost.

- Sam Đukanović je bio najveći protivnik obnove autokefalne Crnogorske crkve, koju su pomogli početkom 90-tih crnogorski intelektualci, crnogorske kulturne organizacije, Liberalni savez i SDP kao suverenističke, antiratne i prozapadne snage. Đukanović se sada stavlja u poziciju njenog patrona, nakon sto je prvo faktički prisvojio ostvarujući kontrolu nad njenim poglavarom. Onim građanima Crne Gore koji su se iz čistih namera bili za nezavisnu i slobodnu CG i za njenu crkvu, nije potrebna DPS autokefalna crkvi, ali postojanje samostalne crnogorske crkve ne znači i ovaku zloupotrebu da bi Đukanović produžio vlast i da bi se unosio nemir među građane - navodi Rudović.

Gde vode Milove komunističke metode?

Sporan predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori predviđa da "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina".

Ovim se jasno vidi da Crna Gora ne odustaje od namere da prisvoji crkvenu imovinu i onemogući delovanje Srpske pravoslavne crkve na tom prostoru, što je u suprotnosti sa međunarodnim ugovorom, odnosno Konkordatom između Crne Gore i Vatikana.

- Ukoliko se ovaj predlog usvoji neće biti dovedeni u pitanje interesi samo SPC već i interesi katolika i muslimana koji žive u Crnojoj Gori. Pored toga biće prekršen međunarodni sporazum, a time će Crna Gora staviti rampu na ulazak u Evropsku uniju jer niko ne želi u zajednicu državu koja koja želi konfiskaciju imovine - objašnjava Đenović.

Predlog spornog zakona već sada izazvao je tenzije među politčarima dve zemlje, te smo svedoci da se već danima ministri putem medija prepucavaju pokušavajući da objasne zašto je ko u pravu.

Podsećamo, ovo nije prvi Milov sukob sa SPC budući da je krajem prošle godine projekat proterivanja srpskih monaha iz Crne Gore, a prema navodima protojereja-stavrofora Velibora DŽomića, nalog MUP-a Crne Gore kojim se otkazuje gostoprimstvo dobilo je više od 30 nerezidentnih sveštenika i monaha. On je ocenio da je u pitanju nastavak protivpravnih radnji kojim se nastavlja progon sveštenstva i monaštva.

Pročitajte OVDE da li je Crna Gora novo balkansko bure baruta.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA