Najnovije

KONTRAOFANZIVA POTPUNO OBUSTAVLJENA, RUSI USKORO ULAZE U VAŽAN GRAD: Počela agonija Ukrajine

Ruski gubernator Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki rekao je da je kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine na zaporoškom pravcu potpuno obustavljena, ukrajinska vojska je iscrpljena i izgubila je veliki broj ljudstva.

Ruska vojska (Foto: RIA Novosti)

Mnogo opreme je uništeno na frontovima, a planovi komande da dođe do Azovskog mora i preseče kopneni koridor do Krima potpuno su propali.

'’Neprijatelj je zaustavljen, a njegova kontraofanziva, koja je toliko rasplamsana, potpuno je zaustavljena. Borbe koje se danas vode kod Rabotina, delimično na Ščerbaki i desno na ivici Vremevskog, praktično su agonija ukrajinskog režima, pošto su snage koje su se tamo nalazile danas potpuno iscrpljene'’, rekao je Balicki.

Prema rečima Balickog, ukrajinske oružane snage napadaju malim snagama, pošto su čete nepotpune. Čelnik regiona je takođe izrazio nadu da će Rusija uskoro preuzeti kontrolu nad regionalnim centrom – gradom Zaporožjem.

Prethodno je britanski list Tajms pisao da su se glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni i predsednik Vladimir Zelenski razišli oko završetka kontraofanzive. Kako navode autori članka, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine smatra da je gotovo došao kraj, sa čime lider Ukrajine nije spreman da se saglasi.

Zauzvrat, Zelenski je najavio planove za promenu strategije prema Rusiji. Prema njegovim rečima, vojska razvija različite operacije kako bi krenula napred i neočekivano udarila.

Prestali su da koriste oklopna vozila

Ukrajinska vojska praktično ne koristi oklopna vozila, nahlasio je gubernator Zaporoške oblasti. Ruske oružane snage ih uspešno uništavaju, a zapadni saveznici Kijeva štede skupe tenkove i oklopna vozila.

'’Kao što znate, naručioci čitavog ovog „mesnog napada“ su Englezi i Amerikanci, uopšte, zapadni kustosi koji znaju da broje novac. Uopšte im nije žao života Ukrajinaca, ali im je žao njihove opreme'’, istakao je on.

Tokom proteklih deset dana, više od pet nemačkih tenkova Leopard uništeno je u pravcu Zaporožja, uglavnom uz pomoć navođene municije Lancet i dronova kamikaza, dodao je Balicki.

Prema njegovim rečima, to sugeriše da ruska vojska sve više koristi savremene borbene tehnike, a Oružane snage Ukrajine nemaju čime da se suprotstave ovoj taktici, koju je predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao taktikom manevarske odbrane.

U oktobru je Putin, u intervjuu za centralnu kinesku televiziju, rekao da kontraofanziva nije bila uspešna, gubici Kijeva tokom vojnih operacija su ogromni - osam puta su premašili ruske.

Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, situacija u zoni specijalne operacije pokazuje da Oružane snage Ukrajine imaju sve manje sposobnosti na bojnom polju. Uprkos tome, Ukrajina nastavlja sa pokušajima kontraofanzive, iako su gubici trupa, prema ruskim procenama, premašili 66 hiljada ljudi i 7.600 komada oružja.

O napadu na američke baze pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA