Najnovije

ULAGUJU SE AMERIMA: Ukrajina otkriva tajnu pogibije Amerikanaca u Vijetnamu!

Kijev je zaključio neverovatan sporazum sa Vašingtonom — obećao je da će pomoći prilikom pronalaska ratnih zarobljenika i nestalih američkih državljana u Vijetnamu. Najverovatnije je da se Kijev na ovaj način ponovo ulaguje SAD, piše ruski portal „Vzgljad“.

Ukrajinski marinci (foto: Jutjub)

Ukrajinski zvaničnici bi trebalo da pomognu predstavnicima Pentagona da pronađu veterane sovjetskih oružanih snaga u Ukrajini koji su još živi, a koji su „učestvovali u ratnim dejstvima u Vijetnamskom ratu od 1959. do 1975. godine, ili koji su služili vojsku u Vijetnamu u periodu od 1975. do 1986. godine“. Ne treba isključiti i mogućnost da će sovjetski veterani, koje će Ukrajinci pronaći i itervjuisati, navesti gde se nalaze spomenici američkih državljana u vijetnamskim džunglama.

U okviru strukture Sveukrajinskog saveza učesnika rata postoji Ujedinjeni savet veterana Vijetnamskog rata. Na inicijativu Službe za pomoć veteranima da se pruži pomoć Amerikancima, još se nisu oglasili iz Saveza.

„Veterane koje pronađu intervjuisaće u vezi sa informacijama o vojnim operacijama, tokom kojih su američki vojnici zarobljeni ili nestali bez traga“, saopštio je kijevski portal „Strana.ua“.

Vodeći istraživač Centra za proučavanje Vijetnama i Instituta za Daleki istok RAN Jevgenij Kobelev rekao je da su namere Amerikanaca „izmišljeni problemi“, jer je Vijetnam još osamdesetih godina prošlog veka predao SAD sve zarobljenike u skladu sa Pariskim mirovnim sporazumom iz 1973. godine. Sporazum je bio sklopljen tako da SAD u zamenu za sve zarobljenike povuku vojsku“, pojasnio je Kobelev, prenosi „Vzgljad“.

Hiljade nestalih američkih vojnika

 „Dakle, ne može biti govora o bilo kakvim ratnim zarobljenicima. Nije se desilo da Amerikanci ostanu u zarobljeništvu nakon okončanja rata“, dodao je stručnjak.

Nakon završetka rata, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, 2.600 oficira i vojnika vojske SAD su se smatrali nestalim.

Vladimir Mazirin, vodeći naučni saradnik Centra za proučavanje Vijetnama Instituta za Daleki istok RAN, pojasnio je da je program traganja za nestalim američkim ratnim veteranima tokom rata u Vijetnamu jedan od glavnih programa u saradnji između Vašingtona i Hanoja. Američke grupe za potragu započele su sa radom 1992. godine u Vijetnamu i u drugim zemljama Indokine koje su bile pogođene Vijetnamskim ratom — Laosu i Kambodži. Prema izveštajima iz 2008. godine nisu bili pronađeni ostaci 1.741 Amerikanca, dok je 2010. godine američki Stejt department saopštio da se nestalim smatra 1.310 osoba. 

Praktično je svima jasno da je najverovatnije reč o grobnicama koje još nisu pronađene. Samo pojedinci, među kojima je i bivši kongresmen DŽon Lebutilje, smatraju da je moguće da su neki od nestalih preživeli i da se sve do danas nalaze u nekim tajnim tamnicama.

Amerikanci i Sovjeti su mogli videti jedni druge samo kroz nišan

Međutim, kako ističu ruski stručnjaci, takve ružne misli ne odgovaraju trenutnoj politici Vijetnama, koji pokušava da pragmatično sarađuje sa SAD. Ranije su se Vijetnamci obraćali i Rusiji sa molbom da se pridruže potrazi za nestalim vojnicima i da pomognu da se prevaziđu posledice rata, rekao je Vladimir Mazirin.

Drugo pitanje je kako baš sovjetski veterani, koji su služili u bratskom Vijetnamu pre više od 40 godina, sada mogu da pomognu u potrazi za tim vojnicima, koji su šezdesetih godina mogli biti zarobljeni ili nestali? Na kraju krajeva, Amerikanci i Sovjeti su mogli videti jedni druge samo kroz nišan.

Kao što je poznato, Sovjetski savez, za razliku od SAD, nije zvanično učestvovao u jednom od najvećih vojnih konflikta u drugoj polovini 20. veka. Ali, u Vijetnamu je za vreme rata postojala kombinovana vojna jedinica, pod imenom Grupa sovjetskih vojnih specijalista. NJihov cilj je bio pružanje vojne i inženjerske pomoći armiji Severnog Vijetnama i Vijetkongu.

Za SAD je Vijetnamski rat zvanično počeo 1965. godine, iako su Specijalne jedinice američke vojske prisustvovale u Južnom Vijetnamu još od kasnih pedesetih godina 20. veka. Odluka o pružanju velike vojno-tehničke pomoći Vijetnamu donesena je 1965. godine, ali su se od ranih šezdesetih godina u Vijetnamu nalazili vojni piloti, koji su pomagali prilikom transfera trupa, vojne opreme i municije.

Vazdušne bitke američkih i sovjetskih pilota su činjenice koje do danas nisu zvanično priznate.

Ko su Leteći Kozaci

Kako portal podseća, vojnici ukrajinskog porekla bili su prisutni i na drugoj liniji fronta, u redovima američke vojske. Reč je o tadašnjoj omladini, emigrantima, odnosno kolaboracionistima iz Drugog svetskog rata. Prema procenama ukrajinskih emigrantiskih organizacija, u Vijetnamu je ratovalo od 200 do 500 Ukrajinaca u redovima američke vojske. Naime, postoje izveštaji i o celoj eksadrili, čije su dve trećine činili etnički Ukrajinci, koja je zbog toga nazvana „Leteći Kozaci“.

Glavni zadatak sovjetskih vojnih stručnjaka zvanično je bilo pružanje pomoći ratnom vazduhoplovstvu Vijetnamske narodne armije u vidu instruktora i savetnika, kao i podrška protivvazdušnoj odbrani Vijetnama kako bi odbili američke vazdušne napade. 

Prvi rezultati pomoći vijetnamskim snagama bila su oborena tri američka aviona iznad Hanoja, i to pre zvaničnog početka američke operacije u junu 1964. godine.

Ali, prema mišljenju stručnjaka, u inicijativi Pentagona i ukrajinske Službe za veterane primećuje se i politička pozadina.

„U svetlu aktuelnih problema u međusobnim odnosima između Ukrajine i Rusije, Amerikanci na sve načine igraju na tu kartu, kako bi nam još jednom stvorili nepovoljno informaciono polje“, rekao je Mazirin.

Kako portal zaključuje, moguće je da je ovo još jedan pokušaj ulagivanja Kijeva Amerikancima.

Ruski ambasador očitao lekciju UN, upozorio ih da paze kako rade! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA