Najnovije

ŠTA SE OVDE USTVARI DEŠAVA? Zašto Rusija tako ubrzano potapa američku imperiju?

Prema rečim guvernerke Centralne banke Rusije, banke iz nekoliko zemalja planiraju da učestvuju u ruskoj mreži za transfer novca, koja služi kao alternativa SWIFT sistemu.

Putin (Foto: kremlin.ru)

“Naša mreža je otvorena za spoljne partnere koji žele da se priključe. Ovaj posao je već u toku i banke iz nekoliko zemalja su spremne da se priključe” rekla je Elvira Nabiulina na prvoj studentskoj konferenciji EU – Rusija, koja se održava u Moskvi.

Moskva je počela sa radom na sopstvenom platnom servisu koji je nazvan SPFS (Sistem za prenos finansijskih poruka) a koji je razvijen usred pretnji da Rusija može biti isključena iz SWIFT-a.

Guvernerka Centralne banke Rusije kaže da ruska alternativna mreža ima iste standarde kao i  SWIFT. Pogodno je za one koji se pridruže jer ne moraju da menjaju svoje interne mehanizme. Štaviše, ne samo banke već i velika preduzeća mogu direktno da se priključe, što su neka već i učinila.

U međuvremenu, SPFS se već koristi u Rusiji, gde 18 odsto novčanih transakcija prolazi kroz ovaj sistem. Banke stoga mogu da biraju koji sistem žele da koriste i “brzo se prebace” u slučaju bilo kakvog rizika, kaže Nabiulina.

Ranije ove godine, ruska Centralna banka objavila je da je alternativa  SWIFT sistemu u zemlji ostvarila značajan napredak jer je već u skladu sa međunarodnim standardima i strani igrači se mogu integrisati u njega. U aprilu, regulator je saopštio da je potpisao sporazume sa dva nerezidenta i razgovarao sa još pet. Ulazak u mrežu omogućava stranim igračima da zaobiđu zapadne sankcije, omogućavajući im da sarađuju sa ruskim kompanijama pogođenim sankcijama.

Na domaćem nivou se, oko 500 učesnika, uključujući velike ruske finansijske institucije i kompanije, već pridružilo SPFS mreži.

Ankara u Parizu pokazala prototip lovca boljeg od F-35! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA