Najnovije

PUTIN OTKRIO: Evo zašto neke zemlje miniraju projekat Severni tok 2

Bez obzira na rast svetske trgovine koji sada iznosi tri odsto godišnje, lideri zemalja sveta moraju da priznaju da se postojeći model ekonomskih odnosa nalazi u krizi - izjavio je u petak predsednik Rusije Vladimir Putin na završnom zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma. - Poslednjih deset godina problemi se povećavaju jer zapadne zemlje ne mogu da izdrže konkurenciju, pa se koriste sankcijama i vode trgovinski rat. Jedan od primera je pokušaj SAD da zaustave gradnju gasovoda "Severni tok 2".

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Ruski lider je objasnio da projekt "Severnog toka 2" odgovara nacionalnim interesima svih zemalja koje učestvuju u njegovoj gradnji. Ali ne odgovara onima koji ne mogu da podnesu konkurenciju, objasnio je Putin, aludirajući na SAD.

Putin je rekao da napori SAD da nametnu svoju dominaciju svetu i izguraju kompaniju "Huavej" sa svetskog tržišta može da bude prvi znak da počinje novi tehnološki rat.

Predsednik Rusije je i ove godine predložio da se revidira odnos ka dolaru kao rezervnoj valuti, jer je on postao sredstvo pritiska, pa zbog toga pada poverenje prema njemu. Domaćini su bili zadovoljni brojem gostiju iz sedamdesetak zemalja, što je dokaz da Vašington i njemu verni saveznici nisu uspeli da izoluju Rusiju, čije je tržište interesantno velikim kompanijama.

U petak su u Sankt Peterburgu govorili i glavni inostrani gosti, kineski predsednik Si Đinping, predsednik Bugarske Rumen Radev, jermenski premijer Nikola Pašinjan i premijer Slovačke Peter Pelegrini.

Pogledajte OVDE kako je izbegnuta katastrofa prilikom bliskog susreta ruskog i američkog ratnog broda.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA