Najnovije

UKRAJINA MENJA TAKTIKU RATOVANJA: Zapravo kreće imitiranje ruske armije

Neće više jurišati na minska polja i prepreke, već će pokušati da udarima po dubini iscrpu rusku vojsku, navodi NJujork tajms

Dva meseca od početka dugo najavljivane ukrajinske ofanzivne performanse na terenu je ispod očekivanog zbog čega je neophodna promena taktike!

Kako prenosi NJujork tajms, ukrajinske trupe koje su obučili i naoružali Sjedinjene Države i njihovi saveznici, a koje su bile opremljene naprednim zapadnim naoružanjem, zaglavile su se u gustim ruskim miniskim poljima i pod stalnom artiljerijskom vatrom i udarima iz helikoptera.

Ruska strategija

Sada ukrajinska brigada obučena na Zapadu pokušava da preokrene situaciju na frontu, piše list pozivajući se na američke zvaničnike i nezavisne analitičare. Ukrajinski komandiri su promenili taktiku, kocentrišući se sada na iscrpljivanje ruskih snaga artiljerijskim i raketnim udarima po dubini umesto ulaženja u minska polja pod vatrom.

U toku je gomilanje trupa na jugu, koje bi trebalo da bude deo drugog talasa napada snaga obučenih na Zapadu.

Početni rezultati ofanziva bili su ispod očekivanja, ponovo je zauzeto tek nekoliko sela i izostao je uspeh poput onog kod Harkova ili Hersona prošle godine. Neuspeh na frontu otvara pitanje o kvalitetu obuke ukrajinskih trupa, kao i da li je američko oružje vredno više od 40 milijardi dolara bilo uspešno u transformaciji ukrajinske vojske u borbenu snagu prema standardima NATO-a.

- Sama kontraofanziva nije propala. Rastegnuće se nekoliko meseci do jeseni. Verovatno je problem bio u pretpostavci da bi se nekoliko meseci obuke ukrajinske jedinice mogle reformisati i boriti više na način na koji se američke snage bore, vodeći napad protiv dobro pripremljene ruske obrane, umesto da pomognu Ukrajincima da se bore najbolje što znaju - kaže Majkl. Kofman iz Karnegijeve fondacije za međunarodni mir, koji je nedavno bio na prvoj liniji fronta.

Na drugoj strani sve je više signala da je ruska strategija da se ide na iscrpljivanje. U Vašingtonu su zabrinuti da bi Ukrajinu povratak na poziciono ratovanje doveo u opasnost da ostane bez zaliha opštine, što će ići naruku Putinu. U administraciji predsednika DŽožefa Bajdena nadali su se da će devet ukrajinskih brigada obučenih na Zapadu, što je oko 36.000 vojnika, pokazalo da je američki način ratovanja superiorniji od ruskog pristupa.

Visoka letvica

Samo u prve dve nedelje uništeno je 20 odsto naoružanja i opreme koje je Ukrajina poslala na front, među kojima su i zapadni tenkovi i oklopni transporteri.

- Ukrajincima je visoko postavljena letvica. Imali su malo vremena da se uvežbaju na novoj opremi i razviju jedinstvo u jedinicama. Onda su bačeni u neke od najtežih borbenih situacija – tvrdi Rob Li iz Instituta za istraživanje spoljne politike u Filadelfiji.

Dodatni problem za ukrajinske generale predstavlja i to što je već gotovo polovina avgusta, a u jesen počinje kišna sezona, zbog čega će većina puteva biti neprohodna zbog blata.

Zelenski upozorava

Rusi možda ostanu bez brodova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je Rusiju da bi mogao ostati bez brodova ako nastavi sa napadima na ukrajinsku luku. - Nemamo toliko oružja, ali ako nastave s napadima, mogli bi do kraja rata ostati bez brodova - rekao je Zelenski. On je najavio da će Ukrajina svakako odgovoriti na sve napade na civilno stanovništvo.

UKRATKO

- SAD su najavile slanje nove vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara

- Najveće evropske kompanije su zbog rata u Ukrajini izgubile 100 milijardi evra, objavio je Fajnenšel tajms

- U ruskom napadu u Pokrovsku, na istoku Ukrajine, poginulo je osam osoba

- Ruski predsednik Putin suspendovao je sporazume o dvostrukom oporezivanju s takozvanim neprijateljskim zemljama Nisu probili odbranu: Uništeni zapadni tenkovi.

HAOS NA DNJEPRU: Ukrajinci pucaju i beže na čamce - tvrde da su uništili rusko komandno mesto (VIDEO)

Kurir.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA