Najnovije

SKANDAL: Gruzijski novinar sramno uvredio Putina! Kremlj brutalno odgovorio! (VIDEO)

Kremlj smatra neprihvatljivim uvredu predsednika Rusije Vladimira Putina, koja se čula na gruzijskoj televiziji „Rustavi 2“ i ističe da je celo rukovodstvo Gruzije osudilo ispad nedostojan za narod ove zemlje, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

“Što se tiče pomenutih uvreda na račun naše zemlje i našeg predsednika, naravno, mi ih smatramo apsolutno neprihvatljivim i snažno ih osuđujemo. Napominjemo da je, zaista, celo rukovodstvo Gruzije – i predsednik i premijer i parlamentarci i predsednik parlamenta – snažno su osudili ovaj ispad“, rekao je Peskov novinarima komentarišući situaciju.

„Ovakvo ponašanje, bez obzira da li ga je isprovocirao neko ko želi da dodatno zakomplikuje rusko-gruzijske odnose, ili je posledica apsolutnog ludila, nedostojno je gruzijskog naroda. To je narod koji ima veoma dugu istoriju, najbogatiju kulturnu tradiciju. I, naravno, ono što se dogodilo je velika sramota za Gruzijce“, naglasio je portparol Kremlja.

U nedelju uveče voditelj Georgij Gabunija započeo svoj autorski program „P.S.“ na televiziji „Rustavi 2“ psovanjem ruskog predsednika Vladimira Putina, iako mediji nisu preneli šta je konkretno rekao. Veliki broj korisnika društvenih mreža u Gruziji osudio je Gabuniju i izrazio zabrinutost da bi se gruzijsko-ruski odnosi mogli dodatno pogoršati. Generalni direktor televzijske kompanije, Nika Gvaramija, izjavio je da smatra neprihvatljivim psovke uživo, iako se slaže sa stavom voditelja. Izjave voditelja osudili su predsednik i premijer Gruzije.

U Tbilisiju su 20. juna počeli antivladini i antiruski protesti. Demonstranti su istupili protiv učešća ruskih delegata na sednici Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Pobunili su se protiv činjenice da je predsednik Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov seo u fotelju predsednika Parlamenta Gruzije. On je, međutim, objasnio da mu je to mesto odredio domaćin skupa, „u skladu s protokolom događaja te vrste“.

Predstavnici gruzijske opozicije su nakon toga napustili zasedanje, a u zdanje Parlamenta su upali ekstremisti.

Demonstranti su zatražili da ruska delegacija napusti zemlju, a da Vlada Gruzije da ostavku. Specijalne policijske snage Gruzije upotrebile su suzavac, gumene metke i vodene topove kako bi smirile nerede. Prema poslednjim podacima, povređeno je 240 ljudi, a više od 300 osoba je uhapšeno.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili je optužila Moskvu da je organizovala proteste i nazvala je „okupatorom i neprijateljem“. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je ocenio da je takva izjava neprofesionalna i dodao da je situacija u Gruziji rezultat borbe opozicije s vlašću.

Vladimir Putin je 21. juna potpisao ukaz o zabrani ruskim avio-kompanijama na putničke letove ka Gruziji, počevši od 8. jula.

Pročitajte OVDE kakvo je upozorenje Putin poslao Amerikancima.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA