Najnovije

PRIZNANJE PORAZA U TRCI U NAORUŽANJU SA RUSIJOM: Pentagon odustao od rada na novoj generaciji PRO

Pentagon je objavio da obustavlja rad na novoj generaciji sistema protivraketne odbrane. Uprkos tome što je na taj sistem dosad potrođio više od 1,2 milijrade dolara.

Ilustracija (Foto: navy.mil)

Precizirao je da se odluka tiče i novih tipova presretača interkontinentalnih raketa.

Takođe: da je procenio da ne bi bilo svrsishodno da se taj program PRO – koji je bio poveren kompaniji Boeing i njenom partneru Raytheon-u - dalje finansira.

Zato što su „tehnički problemi“ unutar projekta takvi i toliki da su ili nesavladivi ili bi cena njihovog otklanjanja bila previsoka.

Neki eksperti već su objasnili da je vojni vrh SAD povukao ovaj neočekivani potez zbog ubrzanog razvoja raketnih tehnologija u Rusiji i Kini koji je već doveo u pitanje sam smisao obustavljenog projekta iako se u SAD na njemu radi celu deceniju.

Pentagon trenutno raspolaže sa 44 presretača interkontinentalnih raketa, koji su mahom postavljeni na Aljasci. Svi su u šahtama, a tuđe rakete-ciljeve uništavaju fizičkim sudaranjem sa njima.

Amerikanci su planirali da proizvedu još 20 takvih PRO-presretača, ali je sada i to došlo u pitanje.

Pentagon je saopštio i da će mu odsad prioritet biti rakete-presretači „naredne generacije“. Sa poboljšanim karakteristikama ne samo `presretača` nego i rakete koja će ga nositi.

Iz ovoga su neki već izvukli zaključak da Pentagon želi „univerzalni presretač koji bi obezbeđivao zaštitu od širokog spektra raketnih pretnji“, pre svega od hipersoničnih raketa Rusije i Kine.

Što je još indikativnije, pojavile su se i procene da je odluka Pentagona priznanje da je Rusija pobedila u „poslednjoj fazi trke u naoružanju“. Pogotovo u konstrukciji i proizvodnji hipersoničnog oružja.

Šta može biti povod za obračun između Rusije i SAD i ko bi izašao kao pobednik pročitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA