Najnovije

DEMOKRATSKI FRONT TRAŽI PROMENU USTAVA: Srpski jezik da bude službeni, a trobojka jedna od zastava!

“Tražićemo da se trobojka uvede kao jedna od zastava u Crnoj Gori. Tražićemo neposrednu demokratiju, što znači da će građani na referendumu imati pravo da se izjasne o svim važnim pitanjima, koja se tiču građana. Da i srpski jezik bude službeni jezik. Da li je prirodno da većina građana kojima je maternji jezik srpski, da taj jezik ne bude službeni jezik”, kazao je poslanik DF-a Milutin Đukanović.

Predstavnici Demokratskog fronta (Foto: Jutjub)

Na sastanku predsedništva Demokratskog fronta na kom je razmatrana politička i institucionalna kriza u zemlji, odlučeno je da će ovaj savez zvanično i formalno inicirati izmene i dopune najvišeg pravnog akta – Ustava Crne Crne.

Da bi se ova inicijativa uopšte našla na dnevnom redu parlamenta, potrebno je da je podrži najmanje 27 poslanika, dok je za usvajanje promena Ustava potrebna dvotrećinska većina, a Đukanović je kazao da očekuje podršku od svih poslanika.

“Jer ne možemo da zamislimo da neko može da saopšti neki racionalni razlog da ne bi podržao ustavne promene koje će da predloži DF. U svakom slučaju, te promene će ići u pravcu da ono što se do sada smatralo da je neko stekao određena prava, nikom se neće po bilo kom osnovu umanjivati već stečena prava”, ističe Đukanović.

On dodaje da DF mora da se izbori za ravnopravnost i da spreči diskriminaciju po bilo kom osnovu u Crnoj Gori, a posebno naglašava diskriminaciju srpske jezičke zajednice, srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

“Sa Ustavom i ustavnim promenama kojima se sprečava diskriminacija srpske jezičke zajednice, srpskog naroda i SPC – tu jednostavno ne može biti kompromisa, i po bilo kom drugom pitanju. To su pitanja svih pitanja”, kazao je poslanik Fronta.

U DF-u veruju, da će konačni tekst inicijative biti gotov do kraja septembra.

Pročitajte OVDE šta je Milorad Dodik poručio Sarajevu.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA