Najnovije

VELIKI PORAZ PENTAGONA, IZGUBILI TRKU SA RUSIMA: Uzalud potrošili bilion i po dolara na F-35

Pentagon je najpametnije da potpuno odustane od lovca-bombardera pete generacije F-35 i da naruči potpuno novi avion koji bi igrao njegovu ulogu - ocenio je uticajni američki list National Interest.

F-35 (Foto: flickr)

NJegov komentator Den Grazije prvo je naveo da su konstruktorske greške napravljene sa tim avionom takve da suštinski limitiraju njegovu primenu, a teško da se uopšte mogu otkloniti.
 Grazije se pozvao na izveštaj Majkla Gilmora, direktora Biroa Ministarstva odbrane SAD za testiranja novog naoružanja koji je nedavno podneo ostavku. I naveo njegovu osnovnu procenu: da se F-35 - zbog stotina promašaja koje su sa njim napravljene - ne može smatrati pravom „borbenom mašinom“.
 Gilmor je posebno ukazao da taj avion nema ni manevarske sposobnosti svojih prethodnika, da pokazuje neprihvatljive osobine dok leti na dozvučnim brzinama, a da je „apsolutno bespomoćan“ u vazdušnim borbama jer njegov operacioni sistem omogućava korišćenje samo dve rakete vazduh-vazduh.
 Neupotrebljiv je i za dejstva po ciljevima na zemlji jer ne podnosi let na malim brzinama, a njegov softver slabo „razgovara“ sa četvorocevnim topom GAU-22/A koji bi trebalo da uništava protivničku „živu silu“.
 Ništa bolje stvari ne stoje sa palubnom verzijom F-35 jer su piloti povređivali glave prilikom uzletanja sa nosača aviona USS George Washington. Uprkos tome što su nosili zaštitne šlemove vredne 600.000 dolara.
Problem je i to što jedan sat leta F-35 košta 44.000 dolara.
 Grazije j zato upozorio: „Ovaj avion će još godinama gutati državne resurse, a i posle svih poboljšanja će biti osrednji avion koji je u borbi slabiji od svojih prethodnika“.
F-35 je Ameriku do sada koštao 1,5 biliona dolara.  Kako džihadista leti u vazduh pogledajte OVDE.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA