Najnovije

BEOGRAD OSTAJE BEZ IZVORA PITKE VODE?! Vesić najavio izgradnju depoa za metro, i to baš u Makišu!

Gradnja beogradskog metroa trebalo bi da počne do kraja 2020. godine i to u Makišu, gde će se graditi depo. Ovo je u četvrtak kazao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, posle druge sednica radne grupe za razvoj beogradskog metroa, kojom je predsedavala potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović. Vesić je kazao je da je zadovoljan napretkom priprema za izgradnju.

Goran Vesić (Foto: Jutjub)

Ova najava izgradnje na najvećem vodoizvorištu u zemlji, teritoriji odakle se vodom snabdeva ceo Beograd i okolina, izaziva već duže vreme polemike u javnosti...u svetlu nedavnih rekonstrukcija koje su urađene traljavo, pa poplave u centru grada izazvane probijanjem magistralne vodovodne cevi i da ne nabrajamo dalje, većina korisnika društvenih mreža saglasna je da prestonici preti nestašica vode za piće. Da li će to biti tako moraćemo da vidimo...

- Grad Beograd užurbano radi na usvajanju Plana detaljne regulacije Makiškog polja, koji treba da bude završen do novembra ove godine, posle čega sledi proglašenje javnog interesa i početak eksproprijacije jer će prvo tu početi izgradnja depoa i prve linije metroa. Institut "Jaroslav Černi" uporedo sa tim radi hidrotehničko rešenje Makiškog polja, a Zavod za urbanizam grada Plan detaljne regulacije šinskog sistema grada Beograda koji će biti završen do septembra naredne godine. Ovaj plan će stvoriti osnov da proglasimo javni interes za stanice metroa, kako bi se izvršila eksproprijacija zemlje i omogućila gradnja stanica - naveo je Vesić.

On je dodao da svi ubrzano rade na pregovorima sa kineskom kompanijom "Pauer Čajna" koja je, na osnovu Memoranduma o izgradnji beogradskog metroa, potpisanog u Pekingu u maju ove godine, imenovana da kroz međudržavni sporazum dveju država gradi beogradski metro. Podsećamo, "Pauer Čajna" će ovaj posao raditi u konzorcijumu sa francuskom kompanijom "Alstom".

Pravni osnov

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je beogradski metro projekat od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i od životnog značaja za Grad Beograd.

- Vlada Republike Srbije obezbediće pravni osnov za izgradnju metroa kroz donošenje zakona i podzakonskih akata već tokom jeseni, jer se u današnjim zakonima Republike Srbije metro ne pominje.

Pročitajte OVDE  da li komunalna policija postaje nova privatna vojska?

Izvor: novosti. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA