Najnovije

LJAJIĆ RAZOČARAO RUSE: Srbija ne ulazi u Evroazijsku uniju! To je samo trgovina, nema politike

Rasim LJajić (Foto: Jutjub)

“Srbija ne ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), kako se to ovih dana spekuliše u domaćim i regionalnim medijima, nego potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini kakav je i do sada imala sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Tu nema politike, samo trgovina”, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim LJajić.

On je rekao da je to sporazum "onakav kakve imamo s Turskom ili državama CEFTA".

Evroazijska unija u međuvremenu se, podsetio je, proširila i na Jermeniju i Kirgiziju i donela je odluku da ujednači ugovore o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, među kojima je i Srbija.

"Nije to nikakav novi SSP, nema politike, samo trgovina. Unutar Evroazijske unije odlučeno je da započne unifikacija svih sporazuma o slobodnoj trgovini koje su ranije imali s trećim zemljama. Da je Srbija rekla da ne želi da potpiše ugovor, naš sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom bi bio doveden u pitanje", rekao je LJajić.

Ministar kaže da sporazum ne potpisuje samo Srbija, nego i sve druge zemlje koje su imale ugovore o slobodnoj trgovini sa članicama EAEU.

Novi dokument koji će, kako je planirano, biti potpisan 25. oktobra, zameniće postojeće dogovore, biće proširen i spisak roba, jer će listi bescarinskih proizvoda biti dodati sir, alkohol i cigarete.

Pročitajte OVDE šta je rektorka BU Ivanka Popović rekla posle razgovora sa studentima.

Izvor: Politika/Glas Amerike

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA