Najnovije

PRPA BATO? NATO tim stiže u Podgoricu zbog „ruskih hibridnih pretnji“!

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, maršal Stjuart Pič kazao je da se Alijansa direktno suočava sa pokušajima Rusije da izvede hibridne napade, zbog čega je odlučeno da NATO u Crnu Goru uputi tim za borbu protiv hibridnih pretnji, piše podgorička „Pobjeda“.

NATO, Darko Milačić (Foto: pravacg)

On je na sednici Vojnog komiteta NATO-a, koja je juče završena u Briselu, kazao da je Alijansa, želeći da se suprotstavi takvim ruskim akcijama, angažovala prvi NATO kontrahibridni tim u Crnoj Gori.

„NATO kontrahibridni tim za podršku raspoređen je u našu zemlju saveznicu Crnu Goru, sa ciljem da pomogne u jačanju sposobnosti zemlje i odvraćanju hibridnih izazova“, rekao je Pič.

On je kazao da troškovi za odbranu nastavljaju da se povećavaju.

„Podaci NATO-a pokazuju porast troškova od 4,6 odsto u 2019. godini. To je peta godina zaredom da troškovi rastu. Do kraja ove godine saveznici će uložiti više od 130 milijardi dolara“, rekao je Pič i dodao da se očekuje da do 2024. godine taj iznos bude 400 milijardi dolara.

Američki general Mark Mili, najviši vojni oficir u zemlji i glavni vojni savetnik predsednika, ministra odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost SAD ocenio je na istoj sednici da je „već duže vreme očigledno da Rusija želi da podeli NATO i učini ga slabijim, ako ne i uništi“.

„To bi im išlo u korist. Na štetu je Evrope i Sjedinjenih Država ako bi se NATO samo srušio i raspao“, rekao je Mili, preneo je portal RTCG.

Ministarstvo odbrane Crne Gore nedavno je saopštilo da je u toj zemlji, od 21. do 27. novembra prošle godine, boravio prvi NATO kontrahibridni tim za podršku, a glavni razlog za njegovo angažovanje bili su predstojeći parlamentarni izbori.

Pročitajte OVDE   kakav to plan imaju Dodik i Vučić.

Izvor: Pobjeda/RTCG

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA