Najnovije

NEĆE STIĆI DA OSVETE SULEJMANIJA: Sve je spremno za napad na Iran, podmornica i razarači uplovili u zaliv

Šef američke Centralne komande (CENTCOM) general Kenet Mekenzi upozorio je da Iran ne treba da uzvraća u odnosu na predstojeću godišnjicu atentata na general-majora Kasema Sulejmanija. Godišnjica smrti se približila - 3. januara.

Američka podmornica (Foto: navy.mil)

- Spremni smo da branimo sebe, svoje prijatelje i partnere u regionu i spremni smo da reagujemo ako je potrebno - rekao je Mekenzi.

- Moja procena je da smo u vrlo dobrom položaju i da ćemo biti spremni za sve što Iranci ili njihovi saveznici spremaju da urade - rekao je Mekenzi, admiral sa četiri zvezdice, maloj grupi novinara u telefonskom intervjuu sa neotkrivene lokacije u regionu.

Mekenzi je rekao da je takođe otišao u Siriju da se sastane sa američkim snagama razmeštenim u maloj južnoj bazi Al-Tanf, blizu granice sa Jordanom i Irakom.

Nekoliko dana ranije, general Mark Mili, posetio je Katar, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Izrael i Avganistan. Mesta njegove posete su bila u potpunosti tajna. Takođe je napomenuo da su SAD zabrinute zbog potencijalne iranske odmazde za Sulejmanijevo ubistvo.

- Svakodnevno razgovaram sa svojim komandantima o tome i mislim da ćemo biti spremni - rekao je Mekenzi.

U međuvremenu, 20. decembra, salva od 8 raketa pogodila oblast blizu američke ambasade u Bagdadu, uzrokujući materijalnu štetu i navodno usmrtivši jednog iračkog civila.

- Sjedinjene Države najoštrije osuđuju najnoviji napad milicija koje podržava Iran, na međunarodnu zonu u Bagdadu - rekao je Pompeo u izjavi.

- Želimo da se povređeni brzo oporave - dodao je on.

Portparol iranskog ministra spoljnih poslova Saed Hatibzade najoštrije je osudio Pompeovu izjavu, rekavši da se iranska ambasada takođe nalazi u međunarodnoj zoni.

- Iranska ambasada je u istom području, napadi na bilo kakve diplomatske misije i stambene prostore su pogrešni i zabranjeni međunarodnim pravom - rekao je Hatibzade tokom video konferencije za novinare održane u iranskoj prestonici Teheranu u ponedeljak, a kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih i međunarodnih medija.

- Izjava američkog državnog sekretara je loša. Oštro osuđujemo izjavu američkog državnog sekretara - dodao je Hatibzade odgovarajući na pitanje reportera lokalnih iranskih medija.

SAD povlače trupe iz Iraka i Avganistana, ali tvrde da su prilično spremne i ojačane da se nose sa bilo kojom situacijom. Nosač aviona USS "Nimic" patrolira zalivskim vodama od kraja novembra, a dva američka bombardera B-52 nedavno su nadletela region u demonstraciji sile koja je bila jasno usmerena na Iran.

Podmornica američke mornarice sa nuklearnim pogonom i vođenim raketama USS "DŽordžija" prošla je kroz Ormuški moreuz 21. decembra. Pratila su je dva razarača sa vođenim projektilima.

- Nuklearna podmornica klase Ohajo USS "DŽordžija" (SSGN 729) sa vođenim raketama, zajedno sa krstaricama takođe naoružanim vođenim raketama USS "Port Rojal" (CG 73) i USS "Filipinsko more" (CG 58), prošle su kroz Ormuški moreuz i ušle u Arapski zaliv, 21. decembra - saopštila je mornarica u izjavi koristeći alternativni naziv za Persijski zaliv.

USS "DŽordžija" je naoružana torpednim cevima dimenzija (533 mm), 4x21 i Tomahavcima od 154×BGM-109 u 22 grupe od po sedam.

Čini se da su tenzije na Bliskom istoku ponovo na tački ključanja i ostalo je još nekoliko nedelja dok američki predsednik Donald Tramp ne napusti Belu kuću.

Amerikanci zavode red na Kosovu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: South Front

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA