Najnovije

NOĆ ZA PONOS! USTALA JE CRNA GORA, SVETINJA SE BRANIT MORA! Vernici poručili: Ovde nema virusa, ali ima litija! (VIDEO/FOTO)

U više crnogorskih gradova i večeras su održane litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

Litija u Nikšiću (Foto: Jutjub)

Litije se od Božića organizuju četvrtkom i nedeljom. Više desetina hiljada građana okupilo se na ulicama crnogorskih gradova.

I ovog četvrtka u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služen je moleban, nakon čega je ulicama grada krenula molitvena litija predvođena sveštenstvom i monaštvom. 
Na hiljade Nikšićana, noseći u rukama svieće i ikone, došlo je do gradskog Trga, gde je nakon molitve "Oče naš" i "Simbola vere", besedu održao bogetićki i pešivački paroh, Radmilo Čizmović. 

"Teško je sporiti se sa bezbožnim, teško je ubeđivati bezbožnog rečima zato se za njih treba moliti. Pre ćemo ih ubediti delima milosrđa i dobročinstva", poručio je Čizmović.

Kako je kazao, litije su pokazale, da se na pravdi, bratskoj slozi i ljubavi, ravnopravnosti i  pomirenju može i mora graditi budućnost dece i države Crne Gore. 

"Naše blago su naše svetinje, naše blago je naša država jer mi rezervnu otadžbinu nemamo. To je naše blago i naše srce", kazao je Čizmović.

“Ono što večeras razlikuje Crnu Goru od ostalih evropskih država”, kazao je protojerej stafrofor Miodrag Todorović, “je da ovde nema virusa ali ima litija”.

"Kao laik moram reći da bi možda dobro bilo da ovi naučnici koji tragaju za injekcijom protiv ovoga virusa da je rade na bazi duhovne radosti. Jer ta duhovna radost greje ovaj narod skoro tri meseca i to je ta hrana od koje se neće ogladneti i voda od koje se neće ožedneti i nadam se, uz Božiju pomoć, da će se to proširiti na svu vaseljenu", poručio je Todorović. 

Moleban u crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju služen je večeras u 18 časova, nakon čega je krenula litija građana do crkve svetog Nikolaja.

Obraćajući se posle molebana protojerej Siniša Janković je kazao da sve ono što su "sticali na prljav i pogan način, što su sticali u mraku godinama, bilo im je malo pa su udarili na crkvu božiju."

“Na Hrsta Gospoda, na crkvu, istinu i pravdu Božiju. Nisu svesni da ih Gospod gleda sa nebesa, gleda ih sa sažaljenjem i kaže im: “kuda ste krenuli jadnici, kuda ste krenuli bezumnici, zar protiv mene možete ratovati”. Ali, šta će čovek jadan, koji misli da je ovozemaljsko blago jedino koje čovek može steći u životu, šta će oni kada su siromašni duhom, kada ne znaju šta je ono pravo duhovno bogatstvo. Ne smemo dozvoliti da nam skrnave svetinju da nam
uzmu ono što je najsvetije”, kazao je on.

Litija u Beranama danas je krenula u 17 časova, iz centra grada do manastira Đurđevi stupovi, gde je služen moleban.

"Kažu da je ovo građanska država, a na njenom čelu je jedan čovek koji za sebe kaže da je predsednik svih građana. Mi smo malo zbunjeni, jer ako je tako kako oni govore, zašto mi ne osećamo naklonost našeg predsednika prema nama i našim građanskim pravima", kazao je nakon molebana u Beranama sveštenik Miloš Cicmil.

Litije i molebani održani su i u Podgorici, Tivtu, Baru, Herceg Novom…

Podgoričani se ne plaše Korona virusa - hiljade na ulicama! Dijelite!

Objavljuje Vladislav Dajković u Četvrtak, 12. ožujka 2020.

 

Pročitajte OVDE kako su danas prošle litije u drugim crnogorskim gradovima.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA