Najnovije

IDLIB NA GRANICI MIRA I RATA: Žestok sukob Rusije i Turske o tome ko je prekršio primirje na severu Sirije

Rusija je u prethodna 24 sata registrovala 19 slučajeva kršenja primirja u Siriji, a Turska jedan, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska vojna patrola u Siriji (Foto: Jutjub)

Prema informacijama Rusa, u Idlibu su bili tri incidenta, u Latakiji sedam, a u Alepu devet.

Izveštaj o krhkosti sporazuma Putina i Erdogana o primirju koji je zaključen u Moskvi usledio je jer se prethodno oglasilo tursko Ministarstvo odbrane navodeći da Turska nije zabeležila narušavanje primirja nakon stupanja na snagu sporazuma o prekidu vatre, koji su u Moskvi ranije postigli predsednici Rusije i Turske.

- Pomno pratimo situaciju, i u slučaju napada na naše osmatračnice odmah ćemo reagovati - rekao je ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

On je takođe saopštio da će sledeće sedmice u Ankaru doputovati delegacija iz Moskve, kako bi se razgovaralo o zajedničkom patroliranju u sirijskom Idlibu.

- U okviru sporazuma koji je potpisan u Moskvi, od 15. marta počinjemo da sprovodimo zajedničko patroliranje u Idlibu. Kako podsećaju agencije, dogovoren je prekid vatre, uspostavlja se bezbednosni koridor u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i formiraju se zajedničke patrole Rusije i Turske, koje će od 15. marta patrolirati duž puta M-4B, koji povezuje Latakiju i Alepo.

I dok Turci tvrde da nisu zabeležni sukobi u Siriji od četvrtka u ponoć, iranska agencija Fars javila je da je u Siriji poginuo visoki zapovednik iranske revolucionarne garde Farhad Dabirijan.

I Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja izveštava o ratu, objavila je vest o smrti visokog zapovednika iranske revolucionarne garde, navodeći da je ubijen u području Saida Zainaba, južno od Damaska.

Heroj Dabrijan 

Agencija Fars, koja je bliska Revolucionarnoj gardi, opisala je Dabirijana kao branitelja svetilišta Sajida Zainaba, svetog mesta za šiitske muslimane, koje se nalazi južno od Damaska, i kao bivšeg komandanta straže u Palmiri, drevnom gradu u centralnom delu Sirije.

Pročitajte OVDE šta je Sirijska vojska zaplenila od džihadista.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA