Najnovije

VUČIĆ PRELOMIO: Predsednički i parlamentarni izbori 9. aprila

BEOGRAD- Građani Srbije biraće predsednika države u nedelju, 9. aprila, a istoga dana će skoro sigurno biti održani i vanredni parlamentarni izbori, saznaje se od izvora bliskih Vladi Srbije.

Aleksandar Vučić (Foto: Sinhua)

Uz ove izbore će najverovatnije biti održani i vanredni izbori za Skupštinu grada Beograda, bez obzira na to što gradskim odbornicima mandat ističe tek 2018. godine.
Aleksandar Vučić, premijer Srbije i lider Srpske napredne stranke, odlučio se na ovaj potez nakon što je u Srbiji stvorena referendumska klima pred redovne predsedničke izbore. Opozicija tako već tvrdi da će ukoliko ne pobedi kandidat naprednjaka biti poljuljan legitimitet aktuelne vlasti i da su u tom slučaju u roku od pola godine neminovni i parlamentarni izbori.
- Vučić je zbog toga odlučio da, iako je koalicija na čelu sa SNS-om ubedljivo pobedila na izborima 24. aprila ove godine, još jednom stane na crtu i opoziciji, ali i mnogobrojnim drugim kritičarima, bili oni na društvenim mrežama, u nevladinom sektoru ili sedeli u pojedinim ambasadama - kaže izvor  blizak izvršnoj vlasti.
Dodatni razlog da zajedno sa predsedničkim budu održani i parlamentarni izbori jeste i to što postoje sve naznake da će kampanja za novog predsednika biti prljavija od ijedne do sada i da su pojedine grupacije spremne čak i da izazovu nemire kako bi se stvorila što zategnutija i nepodnošljivija atmosfera u društvu, a možda čak i da ospore rezultate izbora.
- Sve te najave prete stabilnosti zemlje, a da ne govorimo da su loša poruka stranim investitorima. U takvoj situaciji vanredni izbori bi bili manja šteta. Iako se i sa njima usporavaju svi projekti na nekoliko meseci, sve je bolje od stanja u kojem su institucije blokirane i vlada hajdučija - zaključuje izvor.
Pažljivi čitalac mogao je i u Vučićevoj izjavi koju je dao u sredu naslutiti da je premijer spreman da na vanrednim izborima reši sve nedoumice u vezi sa tim ko ima legitimitet da vlada Srbijom.
On je istakao da za njega ne dolazi u obzir kohabitacija sa nekim ko ne bi bio predsednički kandidat naprednjaka.
- To bi značilo da bi Srbija imala predsednika koji bi sedeo dok Vlada radi. On bi svakoga dana nešto zvocao, kritikovao one što rade, imao sva prava, a nikakve obaveze - objasnio je premijer Vučić.
Zbog svega ovoga najlogičnije rešenje je da naprednjaci svoju izbornu mašineriju pokrenu punim gasom i da, ukoliko pobede i na jednim i na drugim izborima, dobiju mogućnost da stabilno vladaju još četiri godine.

Raspisivanje izbora 20. marta

- Od raspisivanja izbora do dana njihovog održavanja ne sme proći manje od 45, ni više od 60 dana. Pošto je Vučić najavio da će kampanja biti kratka, može se očekivati da bi izbori budu raspisani oko 20. marta.
- Parlamentarni izbori, koji će se verovatno održati 9. aprila, biće 12. od uvođenja višestranačja i deveti vanredni izbori.
- Na proteklim izborima održanim 24. aprila ubedljivo najviše glasova osvojila je lista predvođena SNS-om (48.25%), drugoplasirana je bila lista oko SPS-a (10.95%), a trećeplasirani radikali (8.10%).

Vučić: Neću da pričam o tome

Premijer Aleksandar Vučić juče u Valjevu nije želeo da govori na temu predsedničkih izbora, jer, kako je primetio, iovako čim nešto kaže, sutradan u medijima izađe da je pričao o izborima, a niko ga nije ni pitao. - Zato dozvolite da sada kada me pitate ja odlučim da ne kažem ništa. I inače već imamo pobednika, i na predsedničkim, a možda i na onim opštim izborima. Pustite to, ja bih da govorim o ozbiljnim temama i o tome kako ćemo da živimo bolje - rekao je Vučić.
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA