Najnovije

Priština transformiše KBS u "vojsku Kosova"

Mi se spremamo da se branimo ako nas neko napadne, a nadamo se i činimo sve da se ovo rešava politički, a ne sukobima, istakao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, dodajući da Srbija sprovodi kontramere.

KBS (Foto: Jutjub)

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je, nakon što su turski dronovi "bajraktari" dopremljeni na "Kosovo", izjavio da se u Prištini u poslednje vreme nesporno mnogo ozbiljnije naoružavaju, što, dodaje, ne čini NATO kao Alijansa, već pojedine članice NATO-a. 

Te zemlje vrše obuku, školovanje i usavršavanje prištinskog kadra, a sada i isporučuju oružje i vojnu opremu, kršeći time Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno tehnički sporazum iz Kumanova.

"Ali njih je baš briga za te akte i međunarodno javno pravo. Ne samo da su Albanci dobili pet letelica 'bajraktar', nego i vrlo ozbiljne protivoklopne i protivtenkovske sisteme, kao i minobacače sa minama i još nešto što nije za potcenjivanje. Naše obaveštajne agencije to pažljivo prate, bili smo upoznati istog trenutka kada su 'bajraktari' stigli na 'Kosovo'", rekao je Vučević na TV B92.

On je ocenio da to ne menja odnos snaga, ali svakako menja sliku na terenu i predstavlja daleko ozbiljniji bezbednosni rizik i izazov za Srbiju.

"Ne razmišljamo samo, nego sprovodimo sve što bi bila kontramera i čime bi Vojska Srbije mogla da odgovori na rizik, u više pravaca i mera u smislu zaustavljanja tih letelica dejstvom određenih sistema i elektronskim neutralisanjem. To ne znači da se spremamo za rat, a za šta se sprema Aljbin Kurti - neka svako razmisli", rekao je Vučević.

Povodom Kurtijeve izjave da je "kosovska policija naslednik OVK", Vučević je naveo da Kurti mora da koketira sa OVK zbog sukoba sa veteranima, ali da time zapravo i jasno potvrđuje da Priština vrši transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga, koje inače ne bi ni smele da postoje, u Kosovske oružane snage ili Vojsku "Kosova".

"Nameće se pitanje za šta i protiv koga Kurti nabavlja dronove. Sigurno ne da se bavi meteorološkim ispitivanjem i snimanjem krajolika, nego da predstavljaju silu i naoružanje koje može nekoga da napada. A ko bi mogao da bude meta albanske vojske na 'Kosovu'? Nije Albanija, po svemu sudeći nije Crna Gora, a ne vidim ni zašto bi bila Severna Makedonija, u kojoj drže 50 odsto vlasti, sa oko 25 odsto stanovništva. Putevi nas vode ka našoj, a trebalo bi da bude i njihovoj otadžbini, državi Srbiji", upozorio je Vučević.

Stanje na terenu se, kako kaže, menja, ali i Srbija priprema dodatni odgovor u pogledu domaće proizvodnje naoružanja, kao i zajedničke proizvodnje oružja, ali i dodatne nabavke, kako bi, dodaje, nebo nad zemljom bilo čvršće osigurano.

Dodao je i da je zabrana izvoza oružja logičan potez s obzirom na sve što se dešava na "Kosovu".

"Mi se spremamo da se branimo ako nas neko napadne, a nadamo se i činimo sve da se ovo rešava politički, a ne sukobima. Za Srbiju je nacionalni interes da bude mir, a ne rat. Mi smo životno zainteresovani da bude mir i stabilnost i u državi i u regionu, pošto Srbija dobija u miru, a u ratu ima šta da izgubi. A, šta može Kurti da izgubi u ratu? Neku fabriku, razvoj? Ne, on može da ponudi samo to da je dovoljno fanatik da ide u sukobe, u potpuno etničko čišćenje Srba. To je jedina poruka sa kojom može pred svoje birače i zato je on vrlo opasan, jer živi za ispunjenje tog sna, da bude upisan u istoriji da je proterao Srbe sa KiM, da izazove sukob Srbije sa NATO", rekao je Vučević.

Sve to, naglašava, poziciju Srbije čini delikatnijom i zahteva mnogo opreza, a ne kukavičluka, mnogo dobre predikcije i strateškog razmišljanja, gledanja pet koraka unapred, kako bi se vladalo situacijom.

"Kosovo" ne bi trebalo da bude tema na kojoj se neka vlast "ruši"
Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da dolazi do deeskalacije u dogovoru sa prištinskom stranom, Vučević je rekao da se to možda iz Brisela čini da je situacija "gotovo sjajna", iako je na desetine Srba uhapšeno, upucano, prebijeno.

"Kurti napravi pet koraka u polje gde nije smeo da uđe, oni ga koriguju pa ga vrate dva koraka, ali on ostaje tri. Opet napravi još pet koraka, oni ga vrate dva, ali je on ušao šest koraka gde nije smeo... Šta je 25 odsto povlačenja specijalnih jedinica? To je 25 odsto od onoga što je 100 odsto nedozvoljeno, jer sve što on radi je suprotno sporazumima", napomenuo je Vučević.

Zato je, kaže, važno da svi građani razumeju kakva je situacija, šta se dešava i šta okružuje Srbiju, i da to nije nikakav "strip koji mi crtamo i izmišljamo", već realnost koja brine i ugrožava Srbe na "Kosovu" i celu Srbiju.

Ukazao je i da borba za "Kosovo" ne bi trebalo da bude tema na kojoj se neka vlast "ruši" i pokazuje nejedinstvo, uz konstataciju da albanske stranke na "Kosovu", uz manje ili veće razlike, nemaju suštinsku razliku po pitanju opstanka Srba, jer sve priželjkuju isto.

"Važno je da se mi fokusiramo na Srbe sa KiM i na sudbinu Srbije", rekao je Vučević i dodao da pritisci stižu sa svih strana, spolja i iznutra.

Na pitanje o sankcijama Amerike direktoru BIA Aleksandru Vulinu, Vučević je istakao da je potrebno da se provere svi navodi, da se traže dokumenta iz SAD, jer je to važno i za Srbiju i za samog Vulina, ali da mu "njuh" govori da su ti navodi neosnovani, a da je pozadina svega čisto politička, u kontekstu nove geopolitike.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA