Najnovije

AMERIKANCI UCENJUJU TURKE ZBOG S-400! Otkažite kupovinu ruskog oružja ili...

Sjedinjene Američke Države zatražile su da Turska otkaže sve kupovine ruskog sistema S-400 i umesto toga kupi američki raketni sistem Patriot.

S-400 (Foto: Jutjub)

Dostava ruskih odbrambenih raketa u Ankaru počela je u julu 2019. godine, a izveštaji govore da je u toku ugrada tih sistema.

Portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus izjavila je se da SAD snažno protive kupovini i implementaciji raketa S-400 ruske proizvodnje, dodajući da bi to moglo da dovede do sankcija Turskoj.

“I dalje naglašavamo na najvišim nivoima da je transakcija S-400 predmet tekućih rasprava o sankcijama CAATSA i da ostaje glavna prepreka u bilateralnim odnosima i u NATO-u. Uvereni smo da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegovi visoki zvaničnici razumeju naš stav”, navela je Ortagus.

Potreba da se usredsrede na usporavanje širenja pandemije koronavirusa navodno je odložila, ali nije ukinula, primenu novog sistema odbrane S-400, rekao je neimenovani visoki turski zvaničnik.

“Nema povratka na odluku o aktiviranju S-400 ali zbog KOVID-19... plan da one budu spremne u aprilu će se odložiti”, rekao je turski zvaničnik.
 
SAD tvrde da su rakete S-400, koje je Moskva isporučila Turskoj u julu 2019., nespojive sa odbrambenom zaštitom NATO-a i dovode u pitanje sporazum s Turskom za kupovinu američkih borbenih aviona F-35 pete generacije. Umesto S-400, SAD su u više navrata zahtevale da Turska kupi sistem vazdušne odbrane Patriot.

Ankara je odbila da pravi ustupke u vezi sa kupovinom S-400. Erdogan je pre nekoliko  meseci izjavio je da će S-400 biti aktiviran u aprilu.

Pročitajte OVDE kako je Donald Tramp krenuo u predizbornu kampanju.

Izvor: logicno.com/Z. Milić

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA