Najnovije

Koja opasnost preti SAD posle drugog opoziva Trampa?

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država doneo je juče odluku o impičmentu predsednika Donalda Trampa, čime je odlazeći državnik postao prvi šef države u istoriji Amerike koji je opozvan dva puta.

Tramp (Foto: flickr. com)

Kongresmeni su doneli tu odluku nedelju dana pošto su demonstranti upali u Kapitol Hil, a odlučili su se za impičment, jer smatraju da je Tramp odgovoran za podstrekavanje nasilja i nereda u kojima je stradalo pet osoba.

Ovoga puta, za razliku od 6. januara, veliki broj pripadnika Nacionalne garde obezbeđivao je Kapitol Hil, a slike uniformisanih snaga obišle su svet.

Kako navode svetski mediji, jako obezbeđenje zabeleženo je i ispred skupštine američke savezne države Teksas, a Skaj njuz piše da to pokazuje nervozu građana prema demonstrantima.

Naime, mali broj naoružanih protestanata pojavio se u sredu ispred skupštine Teksasa i mirno su protestovali, a već sledeći dan znatno je povećan broj bezbednosnih snaga. Prema pisanju stranih medija, slike vojnika ispred skupštine koja bi trebalo da bude simbol civilne demokratije, daju upozorenje u vezi sa napetom atmosferom koja vlada u Americi.

Jedan od glavnih Republikanaca u toj državi Alen Vest, potpukovnih Vojske SAD koji je služio u Iraku pre nego što je postao kongresmen, nije raspoložen da spušta tenzije, tvrdi Skaj njuz.

- Mi smo sada bez sumnje u nečemu što zovem ideološki građanski rat - kazao je Vest.

On je istakao da impičment, a ne protesti, predstavljaju najveću pretnju Americi.

- Ovo je stvar koja pravi još veća razdvajanja i mislim da je veoma osvetoljubiva odluka. Ovo neće pomoći našoj zemlji da se oporavi. Ovo liči na akciju koju sprovodite protiv osoba, jer ih mrzite - objasnio je Vest.

“Guraju nož još dublje”

Trampove pristalice smatraju da će opoziv odlazećeg predsednika SAD samo će dati novu snagu njegovim simpatizerima.

- Nadam se da neće biti nasilje. Ali način na koji guraju stvari nema smisla, deluje mi da čine sve samo da bi razbesneli Amerikance i gurnuli nož još dublje i pride ga okretali - kaže jedan od Trampovih obožavaoca.

Kada bi mogao da počne proces opoziva Trampa

Podsetimo, lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da opoziv Donalda Trampa u Senatu neće početi najranije do sledeće nedelje, čime je formalno odbio pozive demokrata da sazove sednicu Senata ove nedelje.

- Predstavnički dom je glasao da opozove predsednika. Međutim, proces opoziva u Senatu će početi na našoj redovnoj sednici (zakazanoj za sledeći utorak) nakon što primimo dopis iz Doma - rekao je Mekonel, a preneo list Hil.

On je dodao da "prosto, ne postoji šansa da dođe do "fer ili ozbiljnog procesa" pre nego što DŽo Bajden ne položi zakletvu 20. januara.

- Ovo nije moja odluka, već činjenica. I izabrani predsednik je rekao da je njegova inauguracija najbrži put za bilo koju promenu - dodao je Mekonel.

Redovna sednica Senata na kojoj može da počne debata o opozivu Trampa je zakazana za 19. januar, a prema memorandumu koji je pokazao Mekonel, Senat bi mogao da počne da razmatra opoziv Trampa najranije u 13 časova 20. januara, kada će Bajden već postati predsednik, ili 21. januara.

Impičment je moguć i kad Trampu istekne mandat, a ako demokrate, koje će u novom sazivu imati 50 senatora, pridobiju još 17 glasova iz redova republikanaca, taj opoziv bi značio da se Trampu zabranjuje da se više ikada bavi politikom ili da bude na čelu neke državne ustanove.

Vokerova laž pre 22 godine omogućila udar NATO na SRJ. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA